DogađajiNaše organizacije u dijasporiPozitivne priče

BKC – Biseri u pravom smislu riječi

Bosanskohercegovačko društvo “Biser”, još nije proslavilo svoj prvi rođendan, a već niže velike rezultate. Primjetno je da na svim malim, ali i velikim skupovima i aranžmanima, svojim igrama uveseljavaju i zadivljuju prisutne gledaoce. Tako je bilo i ovoga puta, gdje su uzeli učešće na jednom veoma bitnom mjestu i danu.

Naime, radi se o nacionalnom danu Kraljevine Danske i proslavi ramazanskog Bajrama. Da bi to sve bilo svečanije, aranžman se održao pored stećka u Sankt Jorgen Parku grada Odense.  Bh. građani su stećak poklonili Kraljevini Danskoj, u znak zahvalnosti njihovom lijepom prijemu 90-tih godina, kada je Bosna i Hercegovina agresorski napadnuta od njenih susjednih država.

Ovom lijepom događaju prisustvovali su bh. građani, koji su došli iz raznih krajeva Kraljevine Danske. Svi govornici i učesnici ovog događaja bili su u sjeni folklornog društva “Biser”. Oni su svojim nošnjama, mladošću, ljepotom i naravno igrom, zacrvenili dlanove publike, koja je cijelo vrijeme pljeskala u ritmu muzike i njihove igre. “Aferim Biseri” – čuli su se poklici našeg naroda. Da bi se uživalo uz ovakvu ljepotu, treba mnogo rada i truda. Zahvaljujući vrijednim koreografima; Diki Zgonić Sabitović, Džavidi Ibrahimović Sabitović i Armini Bijedić Bilalović.

Piše: Meho Ajanović

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close