DogađajiNaše organizacije u dijasporiVijesti

Bosanska škola u Wangenu počinje sa radom

Nastava će se izvoditi u prostorijama džemata, Kesselstr. 27, 70327 Stuttgart-Wangen, svake subote i nedjelje, od 13 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta. Upis djece u toku – mjesta još ima! Sačuvajmo zajedno svoj jezik i identitet – upišite i vi svoju djecu u Bosansku školu!

STUTTGART – Nakon više od pola godine zajedničkih aktivnosti Saveza dopunskih škola BiH i članova rukovodstva IG – džemata u Wangenu, građanima BiH, roditeljima djece školskog uzrasta iz Wangena i okoline, možemo saopštiti radosnu vijest: Za tri dana, u subotu, 14. 03. i nedjelju, 15. 03. 2020. godine počinje izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku, u Bosanskoj školi u Wangenu.

Nastava će se izvoditi u prostorijama džemata, u učionici, Kesselstr. 27, 70327 Stuttgart-Wangen, svake subote i nedjelje, od 13 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta.

-Nekim roditeljima i djeci više odgovara subota, a nekima nedjelja. Kako bi udovoljili željama i potrebama svih roditelja i djece i njihovom slobodnom vremenu, na sastanku koji smo održali u subotu, 7. marta 2020. godine, dogovorili smo se da se nastava održava i subotom i nedjeljom, u istom terminu, od 13 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta.

Za oba termina mjesta još ima i ja pozivam sve roditelje djece školskog uzrasta iz Wangena i okoline da upišu svoju djecu u Bosansku školu. Oni koji to još nisu uradili, mogu to učiniti i na licu mjesta, u subotu i nedjelju kada počinje izvođenje nastave.

Nastavu će izvoditi profesorice Ajdina Bešić i Elma Jakubović.

Formulari za upis djece mogu se dobiti u džematu i Savezu dopunskih škola BiH, kao i putem E-maila: s.ljubijankic@igstuttgart.de i halilovicharis@web.de.

Bosanska škola u Wangenu osnovana je polovinom 2013. godine. Tada je u nju bilo upisano više od 40 učenika. Nekoliko godina, veoma uspješno nastavu je izvodila profesorica Elma Jakubović. Nažalost, zbog pomanjkanja interesa roditelja škola u zadnje vrijeme, nije radila.

-Zahvaljujemo se susretljivosti i pomoći rukovodstva džemata u Wangenu na čelu sa predsjednikom Ljubijankićem čiji članovi su nam puno pomogli da ponovo oživimo rad ove bosanske škole. Nadam se da više neće dolaziti u pitanje njen opstanak – kažu u Savezu DŠ BiH, pozivajući sve koji to mogu i žele da podrže projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti koje Savez dopunskih škola BiH sprovodi već 12 godina.

Nastava u bosanskim školama izvodi se jednom sedmično (dva sata), po planu, programu i udžbenicima Ministarstva CP-a BiH. Mogu je pohađati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda.

Upis djece u bosansku školu i školarina su besplati! Udžbenike i sredstva za školsku 2019/2020. godinu obezbijedili su Savez dopunskih škola BiH i GK BiH u Stuttgartu.

Sve informacije oko Bosanske škole u Wangenu, mogu se dobiti i putem E-maila i telefona: s.ljubijankic@igstuttgart.de, Tel.: 0176 301 65 626, E-Mail: halilovicharis@web.de, Tel.: 0176 200 79 537.

H. Halilovć

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close