Aktuelno

Calgary: U Kanadi nešto drugačiji pristup borbi protiv koronavirusa

Dr. Skenderija Huskić iz Calgaryja, Kanada, za agenciju Bhdinfodesk iz stručnog ugla govori o tome kako se Kanada bori sa pandemijom koronavirusa.

– Kanada ima jedan potpuno drugačiji pristup borbi protiv virusa COVID 19, drugačiji od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Riječ je o  “Flatten The Curve” – Contact tracing and isolation of infected individuals, pokušaj da se postigne graf sa što manjom fluktuacijom. Šta to znači? Svi pozitivni slučajevi, kojih do sada konkretno u našoj provinciji Alberti ima 259, su u izolaciji. Provincijska zdravstvena organizacija (Alberta Health Services) pokušava doći do svih osoba koje su bile u direktnom kontaktu s potvrđenim slučajem i izolovati i njih na 14 dana.

Slijedi se stroga preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da, iako znamo da ne možemo totalno zaustaviti širenje virusne infekcije, moramo pokušati koliko je moguće usporiti je. Znamo da će borba potrajati duže na ovaj način, ali nadamo se da će smrtnost oboljelih biti mnogo manja. Zdravstveni radnici će na ovaj način biti spremniji i u mogućnosti da izdrže priliv pacijenata, i spase mnogo više života nego kada bi se sve dešavalo jako brzo. Jučer, 23. marta, Kanada ima 2.091 potvrđen slučaj zaraženih virusom COVID 19, a broj umrlih je trenutno 24. Pretpostavlja se da će tek u narednim danima broj potvrđenih slučajeva znatno porasti, ali se i mjere predostrožnosti iz dana u dan povećavaju – kako provincijske tako i federalne. Još uvijek nije proglašena Federal Emergency, ali gdje smo tu smo, ističe dr. Skenderija Huskić.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close