AktuelnoNaše organizacije u dijasporiOstalo

Dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama

Mapiranje dijaspore iz Bosne i Hercegovine je izvještaj zasnovan na rezultatima kombinirane metode istraživanja koja uključuje sveobuhvatno mapiranje dijaspore iz BiH u deset odabranih odredišnih zemalja: Australija, Austrija, Danska, Njemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države. Istraživanje je proveo međunarodni i interdisciplinarni tim istraživača, u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) Misijom u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) Bosne i Hercegovine.​

 

Udruženja dijaspore

Udruženja dijaspore iz BiH u SAD su prije svega organizirana na osnovu etničke pripadnosti, kao što je slučaj i u drugim zemljama širom svijeta gdje je veliki broj migranata iz BiH. Nakon trećeg i najvećeg vala izbjeglica iz BiH, koje se sele u SAD u kasnim 1990-im godinama, organiziranje na osnovu etničke pripadnosti desilo se spontano i odmah. Srbi i Hrvati iz BiH integrirali su se, uglavnom, u udruženja koja su osnovali Srbi ili Hrvati sa kojima se više identificiraju, dok su Bošnjaci osnovali vlastita udruženja.

Jedan od glavnih razloga za organiziranje dijaspore na osnovu etniciteta bio je što su izbjeglice iz BiH izbjegle iz svoje domovine gdje se rat upravo završavao i bili su duboko razočarani u međuetničke odnose. Osim toga, u ovo vrijeme je, zbog međuetničkih i državnih interesa, nedostajalo pomoći i organizacije iz BiH. Pravoslavna i katolička crkva kao i centri Islamske zajednice u SAD, sa kojima se različite grupe dijaspore iz BiH identificiraju, mnogo su više od mjesta za molitvu. Služe kao “domovi kulture” i ugošćuju veliki broj drugih društvenih aktivnosti kao što su folklor, sportski klubovi, studiji jezika i religije i udruženja žena. Primjeri su Srpska pravoslavna crkva Svete Trojice, Bosanski islamski centar i Hrvatska katolička župa sv. Josipa koje se nalaze na relativno blizu St. Louisa. Također, Srpska pravoslavna crkva Svetih apostola Petra i Pavla i Zajednica Bošnjaka Georgije postoje kao podružnice dijaspora iz BiH. U Chicagu, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Kongres srpskog ujedinjenja i Hrvatski etnički institut djeluju kao tri politički različito orijentirane organizacije koje služe različitim etničkim grupama iz BiH.

Dijaspora iz BiH u SAD sklona je organiziranju prema regionalnoj i/ili komšijskoj pripadnosti iz prijeratnih vremena u BiH, kao i oko zajedničkih iskustava kao što su iskustva iz koncentracionih logora tokom rata 1992-1995 godine. Većina izbjeglica iz BiH koje su migrirale u SAD u kasnim 1990-im godinama dolaze iz zapadne ili istočne Bosne, a nekolicina iz srednje Bosne. Da navedemo par primjera, pripadnost mjestu ili regiji porijekla izražena je kroz zajedničke aktivnosti u kojima učestvuju organizacije kao što su Udruženje Kozarčana u Chicagu i koje služi ljudima iz Kozarca i Udruženje preživjelih srebreničkog genocida iz St. Louisa koje spaja preživjele žrtve srebreničkog genocida. Osim toga, postoji i jedan broj udruženja dijaspore iz BiH, lokalnog i državnog nivoa, koja aktivno nastoje obuhvatiti sve etničke grupe iz BiH. U takva udruženja spadaju udruženja žena i različite profesionalne organizacije.

Najznačajni primjer je Bosanskohercegovačkoamerička akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) osnovana 2007. godine. Njena je misija unapređenje i razvoj umjetnosti i nauke u dijaspori iz BiH u SAD i Kanadi. Akademija također povezuje naučnike, umjetnike i profesionalce porijeklom iz BiH u Sjevernoj Americi i gradi mostove saradnje sa domovinom.

Rezultati iz kvalitativnih i kvantitativnih podataka ukazuju da je većina pripadnika prve generacije migranata iz BiH aktivno uključena u organizacije i udruženja dijaspore, od vjerskih i kulturnih centara do regionalnih udruženja. Učešće u aktivnostima dijasporskih udruženja je način da ostanu u dodiru sa svojom domovinom i usput razmijene vijesti, priče ili događaje sa drugim prisutnim. Ovo podrazumjeva proslavu praznika iz BiH i informiranje o politici u BiH. Svi sudionici intervjua rekli su da slave neke američke praznike, ali slave i većinu praznika iz BiH.

Ostvareni nivo obrazovanja

U poređenju sa izbjegličkim grupama iz drugih dijelova svijeta, migranti iz BiH u SAD su u pravilu obrazovaniji. Popis stanovništva u SAD iz 2000. godine ukazuje da je 4,4% migranata iz BiH u SAD sa diplomom postdiplomskog studija i 74,8% sa srednjoškolskom ili fakultetskom diplomom.

image
Ostvareni nivoi obrazovanja migranata rođenih u BiH u SAD-u/ Mapiranje dijaspore iz BiH

Ove brojke su slične i u procjenama Ankete o američkim zajednicama iz 2016. godine koja pokazuje da 6,9% migranata rođenih u BiH ima diplomu postdiplomskog studija i 75,4% imaju srednjoškolsku ili fakultetsku diploma.

Što se tiče upisa u školu migranata rođenih u BiH, od 11.206 pojedinaca upisanih u škole, najveći postotak (68,7%) je upisan na dodiplomske i postdiplomske studije.

image
Djelatnosti migranata rođenih u BiH u SAD-u/ Mapiranje dijaspore iz BiH

Iz toga slijedi da je veliki broj migranata rođenih u BiH, koji su upisani na fakultete, studiraju u kasnijoj dobi nego što je uobičajeno za studente u SAD.

Izvor: Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) Bosne i Hercegovine.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close