AktuelnoOstaloPozitivne priče

Edeka je firma u kojoj naša dijaspora u Essenu može kupiti i bh. proizvode

Porodica Abaza iz Mostara jedna je od brojnih u kojoj je otac godinama radio u Njemačkoj, a majka u domovini brinula o djeci i njihovom školovanju i odrastanju. Početkom agresije na BiH, ocu Adi koji je od 1975. radio u Essenu pridružili su se i ostali članovi porodice. Sin Aldin tamo je završio Ekonomski fakultet.

Prvo radno iskustvo još za vrijeme studija stekao je u kompaniji Edeka. Kada je uspješno završio studij, dotadašnji šef ponudio mu je funkciju menadžera u kompaniji. Nije imao dilemu.

Koncem 2015.pomenuti je okončao svoj radni vijek, a Aldinu je ponudio jednu od filijala Edeke. Abaza ponovo nije imao dilemu, pa je nastala kompanija Edeka – Abaza, danas jedna od najpoznatijih i nauspješnijih kompanija u ovom njemačkom gradu. Bavi trgovinom i svake godine posluje sve bolje.

– Danas zapošljavamo 52 ljudi, a promet smo podigli za 16 posto za relativno kratko vrijeme. Većinom zapošljavamo njemačke državljane. Imamo i četiri radnika iz naše zemlje. Moja je velika želja bila pružiti priliku još nekima koji su pokazali interesovanje, međutim u ovom poslu jedan od uslova za rad je poznavanje Njemačkog jezika, što je objektivan problem naših ljudi, kaže nam Aldin.

Edeka je firma u kojoj bh. dijaspora u Essenu danas može kupiti i bh. proizvode, te na taj način pomoći privredu u domovini.

– Moja velika želja je da što više bh. proizvoda imamo na našim policama. Imamo ideje i vizije za ekspandiranje. Vidjet ćemo kako će sve to ići. Uvijek sam optimističan, dodaje. Abaze od početka na različite načine pomažu i kolektive u Mostaru. Izdvajaju sredstva za dječje vrtiće, javne kuhinje, a od nedavno su i generalni sponzor Fudbalskog kluba Bjelopoljac. Riječ je o klubu koji se uspješno takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH.

– Rođen sam u Mostaru i tamo se uvijek posebno liejpo osjećam. I to je jedan od razloga zbog kojih želim pomagati. Drago mi je što u rodnom Bijelom Polju (mjesto pored Mostara) postoji relativno uspješan sportski kolektiv. Osim Bjelopoljca moram spomenuti i uspješnu saradnju sa tri kluba iz Essena. Sva ta partnerstva za nas predstavljaju čast. Inicijativa da pomognemo Bjelopoljac potekla je od rahmetli oca, rekao je na kraju Abaza.

Piše: Adnan Demić/Bhdinfodesk

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close