AktuelnoDogađajiNaše organizacije u dijasporiPozitivne pričeSport

FK “BH Ljiljan” iz Antwerpena pomaže razvoj omladinskog sporta u BiH

Antwerpen

ANTWERPEN (AA) – Bosanci i Hercegovci u Belgiji imaju veliki broj udruženja s bošnjačkim ili bosanskohercegovačkim predznakom putem kojih se lakše organiziraju i međusobno upoznaju. Jedno takvo udruženje je i FK “BH Ljiljan” iz Antwepena, koji je već sedam godina član nogometnog saveza regije Antwerpen.

Safet Botonjić, predsjednik FK “BH Ljiljan”, dugo živi u belgijskom gradu Antwerpenu. Kako kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA), tokom 2011. godine iz ljubavi prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini ekipa entuzijasta osnovala je Fudbalski klub “BH Ljiljan” koji je u samo nekoliko godina napravio zavidan napredak.

– Klub nastao iz ljuboavi prema domovini –

“Iako smo u početku imali poteškoća oko registracije kluba i njegovog imena, nismo odustali. Grupa Bosanaca i Hercegovaca je odlučila da i na ovaj način treba čuvati i jačati vezu s svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Ono što je bitno istaći je da FK ‘BH Ljiljan’ iz Antwerpena ima zavidne rezultate. Naime, krenuli smo iz četvrte lige i nakon samo pet godina došli smo u sami vrh, u prvu ligu Provincije Antwerpen” navodi Safet Botonjić.

Osim što je ova ekipa entuzijasta posvećena promociji Bosne i Hercegovine putem nogometa, Botonjić ističe da to nije glavni cilj, nego “skloniti mlade s ulice“, ali i kontinuirana pomoć onima koji su u potrebi.

“Cilj nam je da našu bosanskohercegovačku omladinu koja živi u Antwepenu i okolini sklonimo s ulice kako ne bi pali pod uticaj loših stvari. Skloniti mlade s ulice nam je od početka glavni cilj, a mislim da smo kroz svoj rad to i uspjeli. Osim toga, možemo biti ponosni da imamo veliki uspjeh i kada je riječ o humanitarnom radu. Godinama uspješno podržavamo humanitarne akcije u Bosni i Hercegovini što nam posebno predstavlja zadovoljstvo“, kaže Botonjić.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close