AktuelnoNaše organizacije u dijasporiPozitivne pričeVijesti

Islamska zajednica BiH u Norveškoj bilježi 26 godina postojanja

Na današnji dan, 14.02.1994, prije tačno 26 godina, održana je osnivačka skupština Islamske zajednice BiH u Norveškoj na kojoj su učešće uzeli mnogi Bošnjaci.

Islamska zajednica BiH Norveškoj je jedna od najbolje integrisanih naših zajednica u dijaspori. Ova zajednica već 26 godina kontinuirano radi na očuvanju Islama, Bošnjaštva i vrijednosti sa kojima su Bošnjaci došli u Norvešku. Poznati su po projektima koji imaju višegodišnju tradiciju, a jedan od tih projekata je edukativna ekskurzija koja ima za cilj poslati mlade Bošnjake iz Norveške u Bosnu i Hercegovinu zbog njihovog povezivanja sa domovinom. Osim toga, ova zajednica je poznata i po tome da stipendira mlade studente u Bosni i Hercegovini, davajući doznanja o značaju dijaspore, a sredstva za stipendije prikupljaju imami kroz džemate tokom mjeseca ramazana. Prošle godine, u mjesecu oktobru, IZ BiH u Norveškoj održala je kurs pod nazivom „Ko sam to ja?“ za 80 mladih iz bošnjačkih džemata. Kurs je imao za cilj proširiti znanje mladih o identitetu, vrijednostima i osobinama vjernika, te upoznati mlade Bošnjake u dijaspori.

Ovakve aktivnosti koje već godinama provodi i organizuje IZ BiH u Norveškoj rezultiraju time, da su Bošnjaci u Norveškoj, kako smo već u tekstu naveli, jedna od najbolje organizovanih i integrisanih zajednica u dijaspori.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close