AktuelnoPozitivne pričeVijesti

Italijanske kompanije zainteresirane za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu

Forum je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Italiji Slavko Matanović, a učesnike foruma su pozdravili i počasni konzul BiH u Liguriji Rinaldo Morinoni, menadžer Unicredit banke za poslovne odnose Luca Ranieri i predsjednik Privredne komore Đenove Giovanni Mondini.

Na skupu su se okupili predstavnici više od 50 kompanija iz Bosne i Hercegovine i Italije. Predstavnik Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Amir Kazić je predstavio prisutnima podatke o dosadašnjim ulaganjima italijanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu, neiskorištene potencijale, atraktivne investicione projekte iz svih sektora i prednosti za investiranja u BiH, kao i činjenjice o rastućoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Italije i BiH.

Predstavnik Agencije za strane investicije Italije (ICE) Romano Baruzzi zahvalio je predstavniku FIPA-e za sveobuhvatno izlaganje o dosadašnjoj uspješnoj saradnje Italije i BiH u oblasti direktnih stranih investicija i trgovinske razmjene.

Tokom B2B razgovora italijanske kompanije su izrazile najveći interes za ulaganje u projekte iz oblasti turizma, a pažnju su im privukli i projekti iz oblasti građevinarstva, metaloprerađivačkog  i energetskog sektora.

Skupu su se obratili i predsjednik regije Ligurija Giovanni Toti, zamjenik gradonačelnika Đenove Stefano Balleari i savjetnik ministra vanjskih poslova BiH Saša Čekrlija, saopćeno je iz FIPA-e.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close