AktuelnoMišljenje

Kraljevina Norveška i dalje nastavlja pomagati Bosni i Hercegovini

Kao što znamo nalazimo se u vremenu pandemije korona virusa i uglavnom sve zemlje svijeta su zahvaćene. Norveška također nije izuzetak od toga, najnovije cifre su da ima oko 3. 500 zaraženih te 14 žrtava, među zaraženim oko 100 je u kritičnom stanju. S tim u vezi su poduzete mnoge mjere da se situacija zaustavi. Zatvorene su sve javne ustanove, poduzete su mjere predostrožnosti, ne tako kao u Bosni i Hercegovini gdje imamo policijski sat, međutim, poduzeti su svi drugi vidovi predostrožnosti. Zatvorene su javne institucije, djeca ne idu u škole i tako dalje. Mjere će se i dalje pooštravati. Gotovo svi letovi su otkazani, zaustavljeni. Donesen je također i jedan zakon, koji je predložio kralj Norveške i usvojen je u Parlamentu ne u izvornoj formi da vrijedi šest mjeseci nego samo jedan mjesec pa će se produžavati, a pod tim se smatra paket mjera, na koji način će se društvo boriti protiv virusa.

Nadalje, ova sredstva koja je Norveška dala Bosni i Hercegovini, 7,5 miliona kruna, će biti implemenirano putem UNDP-a, koji se već se nalazi u Bosni i Hercegovini i bit će usmjereno u one sfere gdje je najpotrebnija pomoć, a naravno u dogovoru sa našim organima koji su na terenu, prije svega Ministarstvo sigurnosti. Optimisti smo da ovo neće biti jedina pomoć što se tiče Norveške, a naravno imamo i mnoge druge zemlje koje pomažu Bosni i Hercegovini, gdje možemo da vidimo da u ovim teškim trenucima Bosna i Hercegovina ima svoje prijatelje diljem svijeta.

Jako je bitno naglasiti da Bosna i Hercegovina, s obzirom da ima složenu situaciju, ipak uspijeva da se na iznenađujuće dobar način nosi sa pandemijom, to brojke pokazuju, broj zaraženih, ali i način na koji je sistem uveo mjere koje su neophodne. S tim u vezi i policijski sat. Ovim putem želim da čestitam vladajućim strukturama u Bosni i Hercegovini na potezima i čestitam stanovnicima Bosne i Hercegovine uz poruku da se drže tih upustava i ako je moguće i više, bolje, striktnije. To što će naredne dvije do tri sedmice predstaviti u kojoj mjeri će Bosna i Hercegovina imati problem sa ovim virusom, ako uspijemo preventivno spriječiti širenje bolesti, onda se i bolest drži pod kontrolom, a za sada se veoma dobro drži i pitanje je vremena kada će se stvar riješiti.

Za Intelektualno.com piše: Dr. Nedim Makarević

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close