AktuelnoOstalo

Meho Selman: Po prvi put se u jednom danskom listu spominje bh. gradić Varcar Vakuf – Mrkonjić grad

Današnji zajednički tematski tekst lektora i moga prijatelja iz stare danske gimnazije Sønderborg Statsskole, Anders Stubkjær u danskom dnevnom listu “Avisen Danmark”.

Naime, 24 godine nakon potpisivanja Daytona – svima je više i nego jasno, da Daytonska Bosna i Hercegovina ne može njenim građanima dati sigurnost i prosperitet, zato što je Dayton nametnut kao “ustav”, koji je legitimirao diskriminaciju, etničku podjelu zemlje i zato što je priznao projekat tzv. etničkog “čišćenja” i rezultata genocida!!

Po prvi puta u jednom danskom tematskom tekstu se pominje bosanskohercegovački gradić Varcar Vakuf (Mrkonjić Grad) u kojemu su 25. novembra 1943. godine udareni temelji moderne i demokratske Bosne i Hercegovine sa ustavom koji se fokusira na građanina, a ne na etničke skupine, kako to čini tzv. Daytonski “ustav”.

Današnji tekst pominje i aktualnu krizu sa migrantima na bosansko-hrvatskoj granici, ali najveća prijetnja Bosni i Hercegovini ipak jeste agresivni Putin, koji konstantno ohrabruje vođe iz manjeg bh.entiteta na destrukciju, opstrukciju i izlazak iz Bosne i Hercegovine.

Zato bi primitak Bosne i Hercegovine u NATO vojnu alijansu trebao biti što skoriji, jer je i u interesu Zapadne Evrope za mirnim Balkanom – završna je poruka današnjeg teksta.

Piše: Meho Selman

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close