AktuelnoNaše organizacije u dijasporiOstalo

Mensur Graca: BH Radio Odense pokreće akciju podrške BH Glasu, jedinom listu na bosanskom jeziku u Skandinaviji

BH Glas je jedini printani medij na bosanskom jeziku u Skandinaviji koji izlazi već 10 godina. Svakog mjeseca BH građani koji su pretplatnici ovog lista na svoju kućnu adresu dobiju primjerak ovog vrlo interesantnog mjesečnjaka. List pripremaju volonteri u Danskoj dok je za štampanje zadužena štamparija u domovini, preciznije štamparija Fojnica.

BH Glas je jedna lijepa priča prilično dobro organizovane zajednice Bošnjaka u Danskoj. Deset godina volonterskog rada i 99 odštampanih brojeva se svakako može smatrati velikim uspjehom. Sljedeći jubilarni 100-ti broj BH Glasa bi trebao biti povod za proslavu koja se ipak neće desiti. Redakcija ovog lista u svom predposlijednjem broju obavještava svoje čitaoce da će zaključno sa brojem 100 BH Glas prestati sa izlaženjem u printanoj verziji te da će list nastaviti da živi ali u elektronskom izdanju.

U obrazloženju se navodi rapidan pad broja pretplatnika koji uzrokuje ekonomsku neodrživost lista. Vijest koja je u svakom slučaju rastužila mnoge pa čak i one koji nisu bili pretplatnici. Svako gašenje BH udruženja u Danskoj shvata se gotovo tragično pa je i ova vijest primljena na isti način. Članovi redakcije svjesni stanja u kojem se nalaze prihvataju realnost, ali čitaoci ne!

Oni ne žele da se odreknu svog lista i nastoje da po svaku cijenu omoguće nastavak štampanja. Upravo zbog toga BH Radio iz Odense u želji da pomogne čitaocima BH Glasa pokreće akciju podrške redakciji BH Glasa. Podrška u smislu pronalaženja novih pretplatnika, ali i povratak starih bez kojih štampanje lista nije moguće. BH Glas ima ogroman značaj za BH zajednicu u Danskoj u smislu informisanja ali i u smislu očuvanja naše kulture, tradicije i jezika. Upravo zbog navedenog BH gradjani naseljeni u Danskoj žele da sačuvaju svoj BH Glas, ne sumnjam da neće uspjeti.

Piše: Mensur Graca

Dijspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close