AktuelnoPozitivne pričeSport

Mersad Selimbegović, trener Jahn Regensburga oduševljava Njemačku

A ko postoje neka razilaženja o tome ko je najbolji bosanskohercegovački nogometni trener, onda nema nikakve dileme oko toga ko je najtalentovaniji.

Mersad Selimbegović je, prema onome što pokazuje ove sezone njegov tim SSV Jahn Regensburg, istinsko trenersko osvježenje u Njemačkoj. S 37 godina jedan je od najmlađih stručnjaka u jakoj “cvajti” drugom rangu Bundeslige, gdje vodi bitke sa daleko iskusnijim trenerima na suprotnoj strani.

Rivali trenerske “marke”

Njegovi  protivnici su Dieter Hecking iz Hamburga, Alois Schwartz iz Karlsruhea, Uwe Neuhaus iz Arminie Bielefeld, Jos Luhukay iz St. Paulija, Jens Keller iz Nürnberga, Mirko Slomka iz Hannovera…

Redom trenerske “marke”, stručnjaci s pedigreom, koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u Bundesligi.

Selimbegović ih se nije uplašio; hrabro, onako kako je kroz cijeli život koračao,  noseći zastavu i predvodeći svoju ekipom izlazio je na megdan snažnijim, skupljim, viđenijim. A, njego klub ima najmanji budžet u ligi i prema svim analizama uoči početka sezone, bili su prvi kandidati za ispadanje.

Nakon 15. odigranih kola – iako je izgubio sedam standardnih igrača iz prošle sezone i s najmanjim budžetom u ligi – njegov SSV Jahn Regensburg je osmi na tabeli. Ispred njega su bivši evropski prvak HSV Hamburg, nekadašnji njemački šampion Vfl Stuttgart, klub koji je godinama igrao Bundesligu Arminia Bielefeld…

Klub mu iskazao poštovanje

Prošlo ljeto nakon odlaska Achima Beierlorzera u Köln, Selimbegovićeva karijera krenula je u drugom smjeru. Klub mu je iskazao poštovanje i ponudio mu vođenje prvog tima. Stali su iza njega poznavajući kakav je Merso karakter i stručnjak. Uklapao se u viziju kluba, ispunjavao sve uvjete koje je klub zadao.

Iako je imao ponudu Beierlorzera da idu zajedno u Köln, ali nije pristao. Prihvatio je ponudu rukovodstva kluba i prvi put u karijeri preuzeo odgovornost kao “chief coach.”

Da je previše razmišljao šta ga čeka u debitantskoj sezoni, ko zna da li bi se odvažio na ovaj važan korak i prihvatio izazov. Odlučio je, bez prevelikog razmišljanja, da je došlo vrijeme da se okuša kao prvi trener. Hrabrost se isplatila, i klubu, ali i njemu.

Selimbegović je nakon pola godine pobrao simpatije javnosti, navijača, ali i medija. Njegove taktičke postavke se analiziraju, i ne treba se iznenaditi ako mu se uskoro jave veći klubovi s ponudama, jer sve vodi ka tome.

SSV Jahn Regensburg je s 28 golova treća najefikasnija ekipa u ligi. Uz lidera na tabeli HSV, imaju najveći broj stvorenih prilika. Ekipa su sa najviše postignutih golova u posljednjih 15 minuta utakmice.  Igrači SSV Jahn Regensburga po utakmici pretrče preko 120 kilometara, što jasno pokazuje šta je Selimbegovićeva trenerska filozofija.

Selimbegović je naš proizvod. Trenersku diplomu je stekao u Centru za edukaciju trenera NSBiH.

Njegov mentor je profesor Mensur Dogan, cijenjeni stručnjak koji je svojevremeno vodio i Edina Džeku i prvi mu proniknuo sjajnu budućnost.

Budućnost bh. nogometa

Mersad je budućnost bosanskohercegovačkog nogometa. Iako je na početku, nije teško pretpostaviti da će vrlo brzo otići na veći nivo.

Koliko mi cijenimo naše trenere i da li smo spremni da im ukažemo povjerenje u situacijama kao što je ova trenutna u reprezentaciji?

Da su neka sretnija vremena, i da se cijeni samo struka, energija, znanje, ambicija, karakter i poštenje, Selimbegović bi sigurno dobio šansu da radi u reprezentaciji, pa i da je vodi. Zašto da ne?! Kakvo su to iskustvo imali, recimo, Slaven Bilić i Niko Kovač prije nego što su preuzeli Hrvatsku? Koga je to vodio Lars Lagerbäck prije nego što je dobio u ruke Švedsku? Zar Srečko Katanac nije bio početnik kada je uzeo Sloveniju i odveo je na EURO 2000. i SP 2002.godine?

Prepoznaje li NSBiH potencijal?

Daleko jače reprezentacije su davale šansu mladim trenerima prepoznavajući njihov potencijal.

Ima li u NSBiH neki ko može prepoznati Selimbegovićev?  Ko bi ga trebao pozvati na razgovor i time mu ukazati poštovanje jer je naš mladi trener pravo osvježenje u njemačkom nogometu?!

Selimbegoviću ne može pobjeći kormilo Zmajeva. Jednog dana, prije ili kasnije, doći će i njegov red. Ako i ne dođe, ne bi bilo iznenađenje niti bi mu to odredilo daljnju karijeru.

Možda trenutno nije uz bok stručnjacima koji kotiraju u našoj javnosti, jer oni imaju ime, a on se tek probija. No,  uskoro će se naći u bubnju.

Mersad Selimbegović je fajter, koji ulaže u sebe i ne priznaje nikome da je bolji dok mu to ne pokaže tamo gdje treba – na terenu.

Da li će ga prepoznati u BiH prije nego to učini neko u Bundesligi? Daj Bože!

Izvor: Sportske.ba

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close