AktuelnoNaše organizacije u dijaspori

Odense: Historijski sat o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Proteklog vikenda (15/16. februar) u 3 grada Kraljevine Danske (Esbjerg, Kolding, Odense) je u susret dolazećem Danu nezavisnosti BiH upriličeno zanimljivo predavanje o višestoljetnoj bogatoj povijesti Bosne i Hercegovine naziva “Značaj Kulinove države u obnovi Bosanske državnosti i sjecanja međunarodnog priznanja 1992”. Gost predavač je bio magistar Admir Lisica, historičar, istraživač i publicista iz Sarajeva

Proteklog vikenda (15/16. februar) u 3 grada Kraljevine Danske (Esbjerg, Kolding, Odense) je u susret dolazećem Danu nezavisnosti BiH upriličeno zanimljivo predavanje o višestoljetnoj bogatoj povijesti Bosne i Hercegovine naziva “Značaj Kulinove države u obnovi Bosanske državnosti i sjecanja međunarodnog priznanja 1992”.

Gost predavač jeste bio Admir Lisica, magistar historije, istraživač i publicista iz Sarajeva.

Na iznimno lijep i dojmljiv način, mladi historičar iz Sarajeva je za prisutne posjetitelje napravio jedan dopadljiv historijski presjek od Kulina Bana do današnjih dana.

Iako je 1. mart zasigurno najveći datum u modernoj povijesti Bosne i Hercegovine, ipak je u svakoj prilici potrebno naglasiti da višestoljetno postojanje zemlje i države Bosne ne započinje sa 1. martom 1992 ili 25. novembrom 1943, i nikako ne sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kako inače vole kazati oni koji osporavaju višestoljetnu bogatu povijest Bosne i Hercegovine.

Historičar Admir Lisica nas je podsjetio da rodni list današnje međunarodno i punopravno priznate države Bosne i Hercegovine datira iz vremena Kulinove države, a poznata povelja Kulina Bana svjedoči da se je radilo o modernoj i za to vrijeme vrlo uređenoj državi, koja je imala svoju administraciju, sudstvo, poreznu politiku, novac.

Historičar Admir Lisica

Mladi historičar Admir Lisica se u svome naučnom istraživačkom radu bavi i suvremenim temama – prije svega značajem uvezivanja dijaspore i matice Bosne i Hercegovine.

Na istu temu je Admir Lisica objavio svoju prvu zbirku “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”, a koncem februara će svjetlo dana ugledati i njegova nova knjiga “Bošnjačka emigracija – izazovi i perspektive”.

Nakon predavanja je upriličena i video projekcija dokumentarnog filma o historijskom referendumu 1992. godine naziva “Put u nezavisnost”, autora Avde Huseionovića.

U gradu Odense je prije početka historijskog sata zvanično otvorena samostalna slikarska izložba “U susret Danu nezavisnosti BiH” autora Suada Zubčevića iz Nyborga (rodom iz Trebinja).


Izložba se može posjetiti svakog radnog dana od 10 – 16 sati u Nørregaards Teater & Vollsmose Kulturhus.

Predavanje na temu bogate povijesti Bosne i Hercegovine je upriličeno u suradnji između UBLO (Udruženje Bošnjaka logoraša Odense) i BKC Esbjerg / BKC Kolding, a pod medijskim pokroviteljstvom “BH Radio – ODENSE” i glasila “BH Glas”.

Ekonomsku potporu za aranžman u gradu Odense je pružila gradska biblioteka Odense.

Izvor: BH Glas

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close