AktuelnoPozitivne priče

Plemenita akcija mladih iz dijaspore: SRCEM ZA KRAJINU

Primarni cilj akcije je nabavka respiratora i druge medicinske opreme za Unsko-sanski kanton

Grupa mladih iz Bosne i Hercegovine u dijaspori, porijeklom iz Krajine, pokrenula je, u petak, 20. marta 2020. godine akciju „Srce za Krajinu“ kojom žele pomoći nabavku medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, potrebnu za borbu protiv koronavirusa.

-Pratimo kako se svijet bori protiv koronavirusa. Svi znamo koliko je teška situacija u bolnicama u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da BiH raspolaže oskudnom medicinskom opremom, a što se tiče konkretno respiratora kao ključnih aparata u bolnicama prilikom zbrinjavanja pacijenata, BiH je apsolutno slabo opremljena, a posebno Unsko-sanski kanton.
Iz medija smo saznali da KCUS ima 36 respiratora, 8 ima Opća bolnica. Trenutno se vrši nabavka još 10 respiratora za KCUS, a 5 ili 6 za Opću bolnicu. Kantonalna bolnica “Irfan Ljubijankić” u Bihaću ima samo 5 raspoloživih respiratora. Zbog ove činjenice i kao savjesni građani Bosne i Hercegovine, kao mladi ljudi koji svoju domovinu, njenu borbu, bol, nesreću, tugu i dugogodišnju želju za oporavkom u srcu osjećaju i nikad ne zaboravljaju gdje god se fizčki nalazili, grupa mladih iz Krajine je osjetila potrebu da pokrene akciju kojom bi se omogućilo prikupljanje sredstava za respiratore i medicinsku opremu za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, kao i ostale bolnice na području USK – kaže Ajdina Bešić iz Stuttgarta, članica tima „Srce za Krajinu“, ističući da su pokretači akcije uglavnom mladi iz Austrije i Njemačke, ali da očekuje da im se pridruže i Krajišnici iz drugih zemalja svijeta.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close