AktuelnoDogađajiVijesti

Poruka građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi: Kanada još nije proglasila vandredno stanje

Kanadski premijer Justin Trudeau je na današnjoj konferenciji za javnost izjavio da Kanada kao država nije još uvijek proglasila vandredno stanje, ali da se to trenutno razmatra.  Narod Kanade podržava premijera i slaže se s tim da sve odluke treba da se donesu konusltirajući stručnjake, a koji još uvijek misle da to nije potrebno. Doduše provincije i teritorije koje imaju dovoljno razloga da proglase vandredno stanje imaju odobrenje za isto.

Prije par dana Kanada je zabranila ulazak svim strancima u Kanadu do daljnjeg osim Amerikancima i obratno. To je učinjeno od strane američke vlade i obje zemlje predlažu da se obavljaju samo potrebne posjete tj. ako se radi o prekograničnim radnicima u javnim ustanovama i bolnicama. Ekonomija kako kaže premijer neće biti ugrožena ni u kom slučaju i da je samo iznenada usporena radi ekstra konzumerizma.

U srijedu se očekuje vijest o finansijskoj pomoći svim kanađanima širom Kanade, a oni koji su izvan zemlje već imaju odobrenu finacijsku pomoć pri kupovini avionske karte da se vrate ili fond da se uzdržavaju gdje god da su dok ne budu u mogućnosti da se vrate u Kanadu. Na kraju premijer Trudeau je pozvao sve Kanađane koji žive bilo gdje u svijetu da se vrate u domovinu jer Kanadski državljani zaslužuju da se o njima brine njihova zemlja i njeni stručnjaci.

Poznato je da je prva dama Kanade zaražena virusom i da je u karantinu odvojena od familije, a u slučaju da se premijer zarazi te ne bude mogao obavljati svoje dužnosti na vlast će doći njegova zamjenica Christina Freeeland.

Provincija Ontario kojoj je glavni grad Toronto, na čelu sa premijerom Tom Fordom je proglasila vandredno stanje u ovoj provinciji i s tim zatvorila sve škole, restorane, biblioteke, džamije, crkve i sva mjesta gdje se okuplja više od 10 ljudi. Uvedene su i policijske kontrole kako bi se sve ovo ispoštovalo. Starački domovi i bolnice su zabranili posjete i termine koji nisu hitni. Ljudi koji dolaze iz inostranstva a nisu zaraženi tj. ne pokazuju simptome moraju da ispoštuju 14 dana kućnu izolaciju, a oni koji dolaze iz mjesta gdje je virus aktivan šalju se na vojne baze u karantin. Za one koji nisu u mogućnosti da sebi priušte osnovne namirnice i potrebštine osnovani su križni štabovi po gradovima i naseljima koji obavljaju nabavku istih.

Za Dijaspora org:

Alena Demirović,

Toronto, Kanada

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close