AktuelnoFeljtonNaše organizacije u dijasporiPozitivne priče

Prvi bošnjački radio osnovan je 1991. godine u Melbourneu

Da su Bošnjaci u Australiji veoma organizirani, ali i nacionalno osviješteni, govori činjenica o povezanosti naše manjinske zajednice iz Australije s utjecajnim ličnostima iz bosanskohercegovačkog javnog života u periodu neposredno pred agresiju. Koliko je Bošnjake u Australiji zanimala situacija uoči rata u Bosni i Hercegovini, najbolji je dokaz osnivanje Prvog bošnjačkog radija, nekoliko godina prije zvaničnog povratka nacionalnog imena BošnjakPutem ovog radija održavana je veza s maticom, a slušaocima širom Australije nuđene su provjerene informacije iz domovine.

Nedugo nakon formiranja BIC-a 1991. godine, na lokalnoj radiostanici u Melbourneu 3ZZZ počeo je s radom Prvi bošnjački radio u svijetu.

“Od početka rada bošnjačkog radija izvještavali su naši najbolji novinari tog doba. Posebno među njima treba spomenuti Fahrudina Đapu, Mahira Sokoliju, Nedima Sarača i Tihomira Lozu. Nekoliko puta javili su nam se i Senad Hadžifejzović i Senad Avdić. Tri godine u toku rata telefonske izvještaje iz Sandžaka slao nam je i Rasim Ljajić. Danas u Australiji možemo gledati sve bosanske, hrvatske i srpske TV kanale, dok u vrijeme agresije nije bilo interneta, nisu nam dolazile novine, nismo mogli slušati niti jedan radio, a o TV kanalima da ne govorimo. Kada uzmete ove činjenice u obzir, možete shvatiti šta je predstavljao Bošnjacima radio putem kojeg su jedino bili informirani.

U toku rata na bošnjačkom radiju Melbourne mogli su se čuti razgovori s vodećim ljudima u Bosni i Hercegovini, kao što su Alija Izetbegović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović, Nijaz Duraković, Haris Silajdžić, Stjepan Kljuić, reis Cerić, Kardinal Puljić… Bošnjački radio je u toku rata organizirao dolazak u Australiju dvojici svojih saradnika: Fahrudinu Đapi i pjesniku Mili Stojiću. Drugi put doveli smo u Australiju člana Predsjedništva BiH, rahmetli Nijaza Durakovića i novinara Mahira Sokoliju.

To je bila izuzetno uspješna posjeta. Uspjeli smo, u saradnji s radijem iz Sarajeva koji je vodio Mirsad Ibrić, organizirati program Most ljubavi Sarajevo i Melbourne. Jedna anegdota tokom trajanja ovog radija desila se prije početka rata, kada sam dobio informaciju od prijatelja da je Kerim Lučarević organizator jedne grupe Bošnjaka za odbranu Bosne. Nazvao sam Kerima i ponudio mu intervju, te naglasio da će razgovor biti sniman od jugoslavenske UDBA-e te da zbog toga dobro razmisli da li će dati intervju za naš Bošnjački radio.

On je malo razmislio i pristao, rekavši da ih se nimalo ne boji. Objavili smo taj intervju pod njegovim pseudonimom ‘Doktor’. Imali smo razgovor i s komandantom Armije RBiH u sarajevskoj općini Novi Grad, rahmetli Ramizom Salčinom. Početkom 1993. godine grupa Bošnjaka organizirala se i kupila objekt koji je prvi u svijetu nosio prefiks bošnjački”, konstatira Ahmed Salčin.

Izvor, Admir Lisica, Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja, Sarajevo, 2018, str. 18-20.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close