AktuelnoIntervju

Švedska političarka bošnjačkih korijena Rašović Kasumović za Intelektualno.com: Handke uopšte nije smio biti nominiran za Nobelovu nagradu

Švedska aktivistica i političarka Umihana Rašović Kasumović je prva političarka bošnjačkih korijena u dijaspori koja je javno iskazala nezadovoljstvo zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Zbog njene reakcije dobila je mnoge prijetenje smrću. Tim povodom Intelektualno.com je razgovarao sa Umihanom Rašović Kasumović. Inače, Rašović Kasumović je predsjednica Lijeve partije za region Skane u Švedskoj. Njeni korijeni su iz Sjenice, a danas je uspješna i perspektivna političarka.

Za Intelektualno.com razgovarao: Alen Borić

Intelektunoalno: Kako komentarišete dodjelu nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu?

Dodjela nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu je zaista sramna i skandalozna. Handke, koji negira genocid nad Bošnjacima i uzdiže fašiste i nacionaliste, nije smio u opšte da bude nominiran za jednu takvu nagradu. Ova nagrada normalizuje stav ljudi kao poput Handkea i nanosi veliku štetu društvu. Komitet za Nobelovu nagradu piše da je Peter Handke sjajnim književnim umjetnostima istraživao periferiju i konkretno iskustvo čovjeka. Postavlja se pitanje, da li čovjek koji negira genocid može da bude nagrađen za konkretzaciju iskustva čovjeka?

Intelektualno: Zašto je važno da utjecajni Bošnjaci iz dijaspore javno kritikuju činjenicu da je nobelovac u isto vrijeme i negator genocida?

Bošnjaci iz dijaspore imaju pristup medijama u državama u kojima žive i tako mogu da utiču na društvo. Ako Bošnjaci šute, onda se ta šutnja smatra kao odobravanje. U dijaspori ima puno uspješnih Bošnjaka, ali je nažalost premalo onih koji su osudili dodjelu nagrade čovjeku koji negira genocid nad našim narodom. Ako ovako nastavimo rizik je da istinu zamijeni laž, te da knjige historije drugačije predstave ono što se zove genocid nad Bošnjacima.

Intelektualno: Da li je zbog ovakvih situacija bitno zajedničko djelovanje bošnjačkih političara u Evropi?

Bošnjački političari u Evropi imaju odgovornost da reaguju u ovakvim situacijama, jer su oni ti kojima se desio genocid. Veoma je bitno da bošnjački političari u Evropi odmah reaguju na ovakve situacije, kako bi se u budućnosti spriječilo ovakvo ili slično negiranje genocida. Bošnjaci sa svojom historijom mogu čak i da spriječe novi genocid, bez obzira o kome je riječ.

Intelektualno: Vi ste zbog vašeg twita koji govori protiv dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu doživjeli velike prijetnje. Kako se nosite s tim?

Kao predsjednica Južnog distrikta lijeve partije i delegat regionalnog i komunalnog Parlamenta, povremeno dobijam prijetnje od strane ultra desničara, nacionalista i rasista. Zbog mog twita koji govori protiv Nobelove nagrade Peteru Handkeu, dobila sam mnogobrojne prijetnje, da će me upucati, silovati, zaklati. Naravno, to sam prijavila Švedskoj policiji, koja ozbiljno uzima u obzir ovakve prijetnje. Međutim, prijetnjama nisu uspjeli da me zaplaše i ušute. Naprotiv, uvjerili su me da je politika Lijeve partije u Švedskoj, čiji sam član, ispravna i objektivna. Njihova burna rekacija je dokaz da se oni vise plaše mene, nego ja njih.

Intelektualno.com

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close