AktuelnoDogađajiOstalo

Turković zamolila Austriju da razmotri da pripadnici naše dijaspore budu nacionalna manjina

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu austrijsku ambasadoricu Ulrike Hartmann sa kojom je razgovarala o razvoju bilateralne suradnje, austrijskoj podršci procesu europskih integracija BiH i nastavku austrijskih investicija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako je navedeno, Turković je istaknula da dvije države imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim razinama koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem razdoblju potrebno raditi na jačanju ekonomske suradnje i veza. U Ministarstvu su ocijenili da su od velikog značaja za ekonomiju BiH austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner.

Turković je zahvalila za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do, kako je istaknuto, ključnih zagovarača pristupanja BiH Europskoj uniji.

Zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bosanskohercegovačkim iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200.000, omogući sticanje statusa nacionalne manjine.
Susret Turković-Hartmann - undefined
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Susret Turković-Hartmann

Ambasadorica Hartmann je istaknula da Austrija kao članica Europske unije i kao gotovo neposredni susjed regije Zapadnog Balkana, kako je naglašeno, iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u Europsku uniju, te nastoji doprinijeti gdje god je to moguće, kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u ovom procesu.

Sugovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad navedenim nekretninama.

Ministrica Turković je informisala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u BiH i odnosima sa susjedima, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close