AktuelnoDogađajiNaše organizacije u dijaspori

U pet njemačkih gradova obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U periodu od 28. februara do 1. marta u pet njemačkih gradova obilježen je Dan nezavisnosti BiH. Organizator je bila Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, dok je u Stuttgartu organizaciju pomogao konzulat BiH u Stuttgartu. Pokrovitelj manifestacija bio je Grad Sarajevo.

Prva manifestacija održana je u Minhenu, a ispred organizatora obratio se dr. Fikret ef. Arnaut, koji je iskazao veliko zadovljstvo, jer su dobili tu čast da budu organizatori obilježavanaj Dana nezavisnosti BiH u ovom gradu: “Organizacija ovakvih događaja za nas predstavlja prije svega veliku čast, te ćemo se i u budućnosti sa zadovoljstvom odazvati svakom pozivu koji dolazi iz naše domovine”, zaključio je Arnaut.

Drugoj manifestaciji prisustvovao je niz uspješnih Bošnjaka, koji žive na teritoriji Baden Winterberg, a kao i na predhodnim manifestacijama predstavljen je program čiji pokrovitelj je Gradska uprava Sarajeva. Manifestacija je kao i na predhodnim skupovima počela intoniranjem himne, a skupu su se obratili dr. Osman ef, Kozlić, muftija za zapadnu Evropu, te Began Muhić, generalni konzul BiH u Stutgartu, koji nas je u svom govoru podsjetio na način kojim je BiH došla do nezavisnosti.

Treća manifestacija održana je u Kolnu, a ispred domaćina i organizatora obratio se Mustafa Burnić, te istakao veliku zahvalnost, što su nakon Dana državnosti, dobili i tu privilegiju, da budu organizatori obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Kolnu. Četvrta i peta manifestacija održane su u Bochumu i Hamburgu, uz prisustvo brojnog auditorijuma, Domaćini su prije svega iskazali zadovoljstvo Gradskoj upravi Sarajeva i gradonačelniku Abdulahu Skaki, što im je omogućio da kroz kvalitetan program obilježe značajan datum za našu domovinu.

Na svim manifestaicijama ispred pokrovitelja manifestacija obratio se Adis Tanović, te predstavio brojne uspješne realizovane i nadolazeće projekte Gradske uprave Sarajeva, s ciljem što bolje promocije grada i stavljanja na mjesto koje mu pripada. Također, u svom obraćanju obećao je da će i u budućnosti, ne samo Gradska uprava Sarajeva, već i druge institucije iz BiH pored obilježavanja državnih praznika, raditi i na sprečavanju asimilacije, kroz brojne projekte koji su trenutno u pripremi.

Napominjemo, na manifestacijama je promovisano novo izdanje Turističkog vodiča Sarajevo, koje je izašlo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te su predstavljene izložba fotografija “Kulturno historijsko naslijeđe Sarajeva” i “Srebrenica”, uz emitovanje prigodnih dokumentarnih filmova. U narednom periodu manifestacije se nastavljaju u Danskoj, Švedskoj i Švicarskoj.

A.T.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close