AktuelnoDogađajiOstaloVijesti

U Srebrenici potpisana deklaracija za buduće generacije: Za jedinstvo na izborima

Prva stavka deklaracije odnosi se na rad i borbu da na lokalnim izborima Srebrenica dobije načelnika koji neće negirati genocid, kao i skupštinsku većinu.

Potpisnici deklaracije za Srebrenicu će podržati zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica, uvažavajući volju svih aktera u širokom javnom dijalogu, a uzimajući u obzir savjete i mišljenja drugih društvenih aktera koji podržavaju vrijednosti ove inicijative.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Cilj je između ostalog doprinijeti izlaznosti birača na izbore i ostvarivanju pobjede zajedničkog kandidata.

“Zajednički ćemo učiniti sve da se posebna pažnja usmjeri ka internacionalizaciji trenutnog stanja politike i opšteg stanja u lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti medija, domaćih i međunarodnih aktera o pogubnosti djelovanja trenutno vladajuće politike u Srebrenici”, navodi se između ostalog.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Također se ističe obaveza za podršku naporu povratničke zajednice u Srebrenici koja zagovara ravnopravnost, toleranciju i međuetnički dijalog te koja se protivi politici progona i negiranja genocida, kroz finansijsku podršku kampanji registracije, ukoliko se postigne dogovor o zajedničkom kandidatu probosanske koalicije za izbore 2020.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Potpisnici deklaracije žele učiniti sve da ponude jasnu viziju Srbrenice za generacije koje žele ostati i živjeti u tom gradu.

“Time svi zajedno danas, na 9. januar, datum početka provedbe politike genocida, šaljemo jasnu poruku da na politiku genocida i etničkog čišćenja ne odgovaramo mržnjom i nasiljem, već vrijednim radom, otvorenošću, jedinstvom te olovkama i glasačkim listićima”, navodi se u deklaraciji.

Pozvali su sve izbjegle i raseljene da naprave iskorak i poštujući Zakon o prebivalištu i boravištu prijave svoje prebivalište i izvade svoje dokumente u Srebrenici, kako bi mogli glasati na izborima.

Deklaraciju su potpisali SDA, SBiH, SBB, DF, PDA, pojedini odbornici u Skupštini Općine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti.

Izbori će biti ispit i za našu dijasporu, koja ne smije propustiti priliku da podrži Srebrenicu.
Dijaspora.org
Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close