AktuelnoIntervjuNaše organizacije u dijasporiPozitivne priče

Umihana Rašović-Kasumović za Dijaspora.org: Švedska nam je do sada omogućila da napredujemo i to trebamo iskoristiti

Umihana Rašović-Kasumović, švedska aktivistica i političarka koja je rođena u Sjenici poznata je po svojoj borbi protiv islamofobije i očuvanju istine o genocidu u Srebrenici. Povod razgovora za portal bošnjačke dijaspore Dijaspora.org je migrantska kriza, islamofobija te stanje bošnjačke dijaspore u Švedskoj.

Razgovarao: Mirza Malović

Migrantska kriza koja već nekoliko godina unazad pogađa zemlje Evrope, među kojima je i Bosna i Hercegovina sve više uzima maha. Dolazak migranata na područje Evrope već uveliko je počeo izazivati strah i paniku kod obićnog stavnovništva, a najviše zbog propagande radikalnih političkih struja koji migrantsku krizu koriste za promovisanje islamofobije. Kakav je stav švedskih vlasti prema migrantima i da li je u Švedskoj islamofobija u porastu zbog migrantske krize?

Izbjeglička kriza je tragedija 21. vijeka.  Ona je posljedica sukoba velikih sila koje se bore za svoje interese na tuđoj teritoriji. Bićemo upamćeni po tome da nismo uspjeli da spriječimo te sukobe i samim tim ugrozili živote milione izbjeglica koji bježe od rata.

Ljudi koji bježe od užasa rata ne mogu se nazivati migrantima, to su izbjeglice. Nepružanje pomoći tim ljudima kršimo osnovna ljudska prava na život i azil. Povelja Europske unije o temeljnim pravima iz 2000. godine sadrži popis od 49 temeljnih osobnih, gospodarskih, socijalnih i političkih ljudskih prava. Pravo na azil u slučaju izbjeglištva, je jedno od tih prava.

Nažalost, ta prava su ugrožena zbog islamofobije, rasizma i fašizma. Vjersko pitanje je jedno od najosjetljivih pitanja ljudskog identiteta, pa su imperialističke sile iskoristile islamofobiju kako bi ostvarile svoje interese. Ovakvu političku situaciju maksimalno je iskoristila ekstremna desnica širom svijeta, pa i u Švedskoj kako bi izazvala strah od izbjeglica. Narod kao i političari u Švedskoj su podijeljeni po tom pitanju. Jedni su za to da se pruži pomoć izbjeglicama, dok su drugi apsolutno protiv toga. Fašizam se ponovo vratio.

Koliko su mladi Bošnjaci u Švedskoj zainteresovani za svoju domovinu i koliko vrijednuju i njeguju Bosanski jezik i kulturu?

Mladi Bošnjaci u Švedskoj su vrlo zainteresovani za svoju domovinu, kao i za očuvanje bosanskog jezika i kulture. Pitanje je kako da održimo to zainteresovanje? Politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i u Sandžaku nije trenutno pogodna za ulaganje mladih investitora iz dijaspore. Nadamo se da će se ta politička i ekonomska situacija uskoro stabilizovati, tako da će više Bosnjaka iz dijaspore investirati u domovinu.

Šta smatrate najvećim uspjehom Bošnjaka u Švedskoj od 1992. godine kada su Bošnjaci masovno emigrirali, pa sve do danas?

Bošnjaci su u Švedskoj vrlo uspješni i najbolje integrirani u društvo. Bošnjaci su uspješni u većini branši, društvu kao i u politici. Smatram da je važno napomenuti da su Bošnjaci za razliku od drugih manjinskih zajednica znatno manje ugroženi zbog toga što ličimo na Skandinavce, ali i zbog naše brze adaptacije na nove životne uvjete u ovoj zemlji.

Kroz šta se najviše manifestuju aktivnosti bošnjačke dijaspore u Švedskoj?

Mislim da je bošnjačka dijaspora u Švedskoj jedna od najbolje organiziranih zajednicu u svijetu. Naravno da to može biti bolje, jer nas ima mnogo više nego što smo aktivni u nekom od udruženja s bošnjačkim predznakom. Švedska nam je do sada omogućila da napredujemo, i to trebamo iskoristiti. Danas imamo aktivna udruženja, dopunske škole, vrijednu bošnjačku islamsku zajednicu, literaturu na bosanskom jeziku u gradskim bibliotekama i radio na bosanskom jeziku.

Koji je za vas najbolji način povezivanja dijaspore sa domovinom i domovinskim zemljama?

Najbolji način povezivanja dijaspore sa domovinom je omogućiti međusobnu saradnju i komunikaciju. Mislim da moramo mnogo više da radimo na međusobnoj komunikaciji i saradnji kroz različite aktivitete i projekte. Međusobne posjete različitim manifestacijama sigurno bi doprinijele boljoj saradnji i zbližavanju. To je odgovornost svih nas.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close