AktuelnoNaše organizacije u dijasporiPozitivne priče

Verona: Udruženje „Stećak“ čuva bošnjačku tradiciju

Udruženja “Stećak” iz Verone primjer je kako radom očuvati bošnjačku kulturu i tradiciju u dijaspori. Naime, ovo udruženje nastoji promovirati folklor, sevdalinku, bosansku pisanu riječ. Segment koji se posebno ističe jeste rad sa bošnjačkom djecom rođenoj u Italiji, kroz koji im se približavaju ljepote Bosne i Hercegovine.

Elvir Mujkić, Enes Pandžić i Senad Mujkić nesebično izdvajaju vrijeme na rad sa djecom, što rezultira uspjehom.

Elvir Mujkić vođa je Dramske sekcije. Kroz sekciju nastoji dočarati djeci razne običaje naše zemlje.

„Stoga je naša prva aktivnost bila predstava – jedna od naših najpoznatijih balada Hasanaginica, koja ima tu povezanost sa Italijom i mogu reći da sam veoma zadovoljan načinom kako smo to predstavili već nekoliko puta u gradovima Italije“, kazao je za Intelektualno.com

Elvir ističe da ne izostaje ni reakcija publike na njihov rad.

„Pored zadovoljstva publike, koja je imala priliku da nas gleda i njihovog oduševljenja, što je nama svakako vjetar u leđa, još veće zadovoljstvo je vidjeti našu djecu sretnu zbog reakcije publike“ ispričao nam je Elvir.

Enes Pandžić koreograf je Folklorne sekcije, čiji članovi također predano rade.

„U periodu od godinu dana uspjeli smo da naučimo nekoliko koreografija koje smo rado pokazali na nekoliko nastupa. Mogu reći da sam pozitivno iznenađen odazivom kako mladih tako i starijih Bošnjaka. U našoj sekciji djeca su pokazala veliku zainteresovanost, talenat ali i želju da što vše nauče. Dragi su nam kako oni momenti u kojima zajednički učimo ali isto tako i oni u kojima vidimo da su se rad i trud isplatili“, podijelio je sa nama Enes iskustva,

Senad Mujkić vođa je Muzičke sekcije, kroz koju se njeguje sevdah ali i duhovnu muziku.

„Mi u Bosni imamo sevdah, najljepšu muziku, i to djeci i nastojimo kazati. Ilahije i kaside također približavamo našoj djeci. I u jednoj i drugoj vrsti djeca se dobro snalaze s obzirom da su rođeni u dijaspori, a zaista svaka proba nam donese nove emocije“, kazao nam je on i naglasio je da su mu najljepši oni trenuci kada se boji da li će djeca nešto uspjeti izvesti, a oni to urade na najbolji mogući način, a kako kaže, tada i suze ne izostanu.

Udruženje „Stećak“ jedino je bošnjačko udruženje u Italiji koje njeguje ovu praksu. Enes nam je kazao da im čini izuzetnu čast da budu prvi koji su se odlučili na ovaj važan korak,  navodeći da su spremni pomoći i drugima da uspiju u istom, a Senad je poručio da su svi motivisani ljubavlju prema domovini i njenoj kulturi.

Elvir se nada da će se broj ovakvih projekata promijeniti nakon što drugi u njima eventualno pronađu primjer za djelovanje.

„Ako se nešto voli vjerujte da se uvijek nađe vrijeme i načina da se to postigne a mi smo to već vidjeli nakon nekoliko naših nastupa kada su nam se priključilo nekoliko familija iz drugih gradova, udaljenih i do 80 kilometara od Verone. Stoga bih pozvao sve Bosance i Hercegovce da nam se priključe i da nam pomognu u daljnjem radu. Apelujem na sve građane koji žive u različitim gradovima Italije i drugih zemalja da  ne dozvole da im djeca kada odrastu svojim prijateljima ne znaju ispričati kakve ljepote ima Bosna i Hercegovina“, poručio je on.

Za Intelektulno.com piše: Rabija Arifović

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close