AktuelnoOstaloVijesti

Živinice: Javni poziv za učešće u „Programu podrške osnivanju biznisa (Start-up) uz mentorstvo iz dijaspore za 2020. godinu“

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković raspisao je Javni poziv za učešće u Programu podrške osnivanju biznisa (Start-up) uz mentorstvo iz dijaspore za 2020. godinu“.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a prijave je potrebno dostaviti najkasnije do 23.01.2020. godine do 16:00 sati.

U Strategiji razvoja Grada Živinice od 2017. do 2026. godine povećana zaposlenost u privredi, poljoprivredi i uslužnim djelatnostima uz povećanje dodane vrijednosti, prepoznata je kao strateški cilj 1.

Samozapošljavanje putem programa razvoja poduzetništva i podrške osnivanja preduzeća (Start-up) na području Grada Živinice jedna je od značajnijih mjera za postizanje ovog cilja.

Osnovni cilj projekta je podržati razvoj poduzetništva i samozapošljavanja kroz pokretanje minimalno 10 start-up biznisa kroz dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava putem javnog poziva za osnivanje start-up biznisa koje sprovodi Grad Živinice.

Sredstva će se dodjeljivati punoljetnim fizičkim licima ili u timu više fizičkih lica starosti do 55 godina, s prebivalištem na području Živinica, a koji u trenutku objave poziva nisu zaposleni i nemaju registriran biznis, pri čemu će učešće mladih biti minimalno 50%, učešće osoba sa invaliditetom minimalno 10%, te minimalna zastupljenost žena 40%.

Projektom će se također obezbijediti mentorska podrška kroz transfer znanja iz dijaspore, kako u selekciji biznis ideja, pokretanju i praćenju razvoja biznisa, tako i u promociji i otvaranju novih tržišta tokom 10 mjeseci poslovanja.

Sve planirane aktivnosti su u cilju pokretanja 10 start-up biznisa, otvaranja 10 novih radnih mjesta i povećanja prihoda minimalno 30 članova domaćinstva kroz ekonomsko povezivanje sa dijasporom.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja tokom perioda podnošenja prijava podnosioci zahtjeva mogu isključivo direktno uputiti pitanja i zahtjeve u pisanoj formi, na e-mail admir@gradzivinice.ba, a najkasnije do dana 16.01.2020. godine, kada će biti i održan INFO-DAN u velikoj sali Gradskog vijeća Živinice.

Tom prilikom će zainteresovane osobe dobiti priliku da se detaljnije informišu o Javnom pozivu, uslovima koje trebaju ispuniti, načinu prijave, te dobiti odgovore na prethodno dostavljene upite.

Javni poziv svi zainteresirani mogu preuzeti  OVDJE.

Također, u petak u Hotelu President sa početkom od 15:00 sati, održat će se prezentacija navedenog javnog poziva, te se s tim u vezi pozivaju sve zainteresovane osobe koje ispunjavaju kriterije navedene u Javnom pozivu da dođu i upoznaju se o programu.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close