AktuelnoDogađajiVijesti

Bh. državljani iz Austrije trebali krenuti danas, ali zbog dopisa MVP-a mnogi se predomislili

Pet autobusa trebalo je zaputiti se iz Beča za Bosnu i Hercegovinu

ržavljani Bosne i Hercegovine koji su se zatekli u Austriji u periodu pandemije koronavirusa i uvođenja restrikacija, kako u toj državi, tako i u ostalim, danas trebaju krenuti iz Beča kući. Naime, plan je bio da pet autobusa sa našim građanima dođe u BiH, ali većina njih je odustala.

Kako kažu iz agencije El Kiram International Reise büro GmbH, koja je organizovala prijevoz i povratak Bosanaca i Hercegovaca, jutros u 11 sati dobili su dopis iz Kriznog štaba Ministarstva vanjskih poslova BiH koji je promijenio planove. Svi Bosanci i Hercegovci koji dođu autobusima iz Beča moraju ići u obavezni dvosedmični prinudni karantin u šatorsko naselje koje se nalazi na granici, napisao je na svom Facebook profilu Sadik Džafo, jedan od organizatora puta.

– Do sada smo obavijestili 50 ljudi koji su rezervisali mjesta, a samo njih pet je potvrdilo da će putovati i pristati na karantin na granici. Svi ostali su negativno odgovorili. Jučer smo dobili dopis prema kojem će putnici ići u izolaciju u svojim kućama i svi su to prihvatili. Ipak, nakon promijenjene odluke (da sad idu u šatore, op. a.), većina odustaje od puta. Uglavnom su to studenti koji nisu dobrog finansijskog stanja i postavlja se pitanje kako će oni živjeti narednih dana u Austriji. Mi smo već platili pet autobusa po 3.500 eura, ali vjerovatno da će samo jedan autobus krenuti danas iz Beča, kaže Džafo za Faktor.

On ističe i da su u kontaktu i da imaju pomoć ambasade BiH u Beču na čelu sa ambasadorom Kemalom Kozarićem.

MojaBih

 

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close