AktuelnoDogađajiVijesti

Ramazan u izbjeglištvu: Iftar na 27. noć ramazana u Norveškoj

Lejletul-kadr je jedna od najvažnijih u islamskom kalendaru, noć u kojoj je Allah dž.š. počeo objavu Kur’ana. Prije dvije noći, obilježena je 27. noć mjeseca ramazana 1441. godine po hidžretskom kalendaru – Lejletul-kadr, a tim povodom osvrćemo se na ramazanske noći u dijaspori.

Iz Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj podijelili su fotografije Bosanaca i Hercegovaca u izbjegličkom kampu u Harastølenu, zabilježene 21.03.1993. godine – tadašnje 27. noći mjeseca ramazana.

– I u najtežim terenucima po njihov život i živote njihovih porodica, dobri Bošnjaci i Bošnjakinje su ljubomorno čuvali svoju vjeru, tradiciju i običaje, poručili su u objavi.

Vjerske aktivnosti tada je predvodio rahmetli Mehmed ef. Mehanović koji je zajedno sa stanovnicima ovog prihvatnog centra osnovao džemat. Od nastanka ovih ramazanskih fotografija prošlo je punih 27 godina.

– Mnogi od stanovnika tadašnjeg prihvatnog centra nisu među nama, preselili su na Ahiret. Zajedno s njihovim imamom sjećamo ih se dovom i molimo Uzvišenog da im oprosti grijehe i podari Džennet, poručuju iz Islamkse zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close