AktuelnoDogađajiSport

Bosna i Hercegovina poražena u Grčkoj. Slijedi baraž

Za Dijaspora.org piše: Alen Borić

Nakon pobjede u Zenici protiv Finske, porasle su nade za mogući direktan plasman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Euro 2020. Naredna prepreka, koju je noćas u Atini trebalo preći, bila je Grčka. Kada su u pitanju direktni protivnici za drugo mjesto u grupi J, koje bi donijelo direktan plasman na smotru najboljih evropskih reprezentacija, Finska i Armenija su odigrale susret koji se završio pobjedom Finske od 3:0. Reprezentaciji Bosne i Hercegovine je najviše odgovrao neriješen rezultat između ove dvije reprezentacije. Međutim, sa situacijom kakva se odvijala nametnuo se imperativ pobjede naše selekcije protiv Grčke, te da se nadamo da će u narednom susretu Grčka pobijediti Finsku, što bi nam uz naše pobjede ostvarilo plasman na Euro 2020.

Bosna i Hercegovina je susret protiv Grčke započela u sastavu: Šehić – Kolašinac, Bičakčić, Kovačević, Kvržić – Sarić, Pjanić, Cimirot – Gojak, Hodžić, Hajrović. Atmosfera u Atini i nije bila onako kako smo to od Grka navikli. Poluprazne tribine, a uglavnom se čula pjesma BH fanatikosa.

Prvih desetak minuta prvog poluvremena ja prošlo u „ispitivanju“ snaga, a prvi ozbiljan napad naše reprezentacije se desio u 12. minuti kada je Gojak šutirao, a štoper Grčke Chatzidakos je izbio loptu sa gol – linije. Međutim, u daljem dijelu prvog poluvremena Grčka je preuzela inicijativu. Čak tri puta je golman Šehić morao da istrči sa gola zbog lopti u prostor ka napadačima Grčke. Najbliži našem golu bio je Limnios u 17. minuti. Domaća reprezentacija je imala mnogo veći posjed, što je donijelo rezultat u 30. minuti igre, kada iz lijepe akcije Pavlidis daje gol za vodstvo Grčke od 1:0. Dvije minute poslije pokušao je i Bakakis da udvostruči vodstvo, ali na našu sreću bez uspjeha. Konačno, odlična akcija Bosne i Hercegovine se desila u 35. minuti. Kolašinac je sa lijeve strane centrirao, a Amer Gojak poravnao rezultat na 1:1. Onda, kada se očekivalo da naši reprezentativci jače i agresivnije zaigraju na sredini terena, to se nije desilo. U 38. minuti Bakasetas je lijepo šutirao, a Šehić također, dobro brani udarac. Vrijedno izdvojiti iz prvog poluvremena je i 41. minut kada je Limnios šutirao sa oko 14 metara sa lijeve strane, ali je Adnan Kovačević skrenuo loptu u korner.

U drugom poluvremenu selektor Robert Prosinečki je nastojao dati svježine u veznom redu. Zbog toga je u igru ušao Mate Jajalo umjesto Cimirota. Međutim, drugi dio utakmice je u potpunosti pripao Grcima. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nadigrana. Prilike i šanse za Grčku se se redali „kao na traci“. Možemo se zahvaliti našem golmanu, Ibrahimu Šehiću, što smo u drugom poluvremenu primili samo jedan gol. Seriju udraca na gol reprezentacije Bosne i Hercegovine otvorio je Bakasetas koji je u 48. minuti šutirao snažno po sredini gola, ali Šehić je bio siguran. U 53. minuti isti igrač je šutirao preko gola. Naši momci su noćas napravili veliki broj grešaka na sredini terena, mnogo prodatih lopti i loše otvaranje u tranziciji je bilo jako teško posmatrati. U 57. minuti jedna od izgubljenih lopti naše selekcije, a ista dolazi do Mantalosa, ali jedina svijetla tačka u našem timu, Ibrahim Šehić, se ponovo istakao. Grča je nastavila u istom tempu, da bi u 60. minuti pogodili stativu. Dvije minute poslije Grci su tražili penal, no sudija Zwayer je procijenio da Kovačević nije igrao rukom. Minut poslije nova rekacija selektora Prosinečkog, iz igre je izašao Sarić, a zamijenio ga je Haris Duljević. Međutim, do velike promjene nije došlo. Već u 66. minuti Grci imaju novi napad, a Šehić ponovo briljira. U naredne 2-3 minute Bosna i Hercegovina je napravila pritisak na polovini Grče, nakon čega su došla i dva kornera. Realizacija istih nije bila na velikom nivou, tako da je ovo bilo sve što smo vidjeli od naših momaka na terenu. U 71. minuti Riad Bajić mijenja Armina Hodžića, ali bez efekta. Grčka je redala svoje šanse, a nagrađeni su u 88. minuti. Jedan reprezentativac Grčke je sa desnog krila ubacio loptu u šesnaesterac Bosne i Hercegovine, a Kovačević postiže autogol za vodstvo Grčke od 2:1.

Ovim porazom Bosna i Hercegovina je definitivno izgubila sve šasne da se direktono plasira na Euro 2020. Međutim, od loše igre u kvalifikacijama više me boli činjenica da su nas pobijedile one reprezentacije za koje smo do jučer „navijali“ da budemo s njima u grupi za kvalifikacije, jer smo imali sigurne pobjede. Sigurno da Armenija i Finska nisu na nivou Italije, ali su se pokazali mnogo zrelijim, ćemu svjedoči i tabela grupe J. Robert Prosinečki je nakon poraza od Armenije podnio ostavku. Vidjet ćemo šta će se dešavati noćas i u narednim danima, ali smatram da je vrijeme da se okrenemo ka vlastitim stručnjacima. Sigurno je da cijela nacija priželjkuje Vahida Halilhodžića ili Dušana Bajevića za selektora. Međutim, pomenuti dvojac odbija kormilo nogometne reprezentacije „jer ne žele da im se neko miješa u rad“. Smatram da je do Fudbalskog/Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da otkloni sve prepreke koje stoje na putu, da bi naši najbolji nogometni stručnjaci bili na poziciji selektora Bosne i Hercegovine. Ne radimo sistematski. Smjena genracija u reprezentaciji Bosne i Hercegovine je morala doći, ali da li smo se dovoljno pripremili za istu? Noćas Edin Džeko nije igrao zbog povrede, a šta ćemo kada on definitivno ode?

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close