AktuelnoMišljenjeNaše organizacije u dijaspori

DIJASPORA PIŠE: PREDVIĐA SE DA ĆE U NJEMAČKOJ OKO 1.800.000 RADNIKA OSTATI BEZ POSLA

Piše: Fikret ef. Arnaut, drugi zamjenik muftije za Njemačku i koordinator Džemata Sabur u Münchenu

 

Što se tiče Njemačke, zatvorene su škole, vrtići i sve obrazovne ustanove od 13. marta. Također, džamije, crkve, sinagoge, restorani, kina, veliki trgovački centri i sva mjesta javnog okupljanja. Mjere su najavljivanje sukcesivno i ponavljane su putem medija i društvenih mreža. Uz to je redovno išla statistika o broju inficiranih virusom korona. Na mnogim javnim mjestima istureni su plakati s brojevima telefona i uputstvima od Ministarstva zdravstva. Mogu reći da je Njemačka spremno dočekala pandemiju virusa korona.

Panike nema! Po mom mišljenju, bitan je bio ovaj postupak sukcesivnosti i objavljivanje mjera u fazama. I obruč se steže sve više i više. Sada je već uveden i policijski čas. Izlazak iz stanova dozvoljen je samo opravdanim razlogom: do apoteke, radnog mjesta ili šetališta s članovima porodice. Policija je primjetna i interveniraju ako primijete veće grupacije omladine na igralištima i parkovima. Novčane kazne drastične su za prekršioce. Do 25 hiljada eura predviđene su kazne. Uglavnom su građani disciplinirani, svjesni su opasnosti situacije i solidariziraju se jedni s drugima.

I Njemačka je ekonomski pogođena ovom krizom, koju je i kancelarka Merkel definirala najvećom krizom u povijesti Njemačke. Predviđa se da će oko 1 milion i osamsto hiljada radnika ostati bez posla. Mnoge manje, a i veće firme poslale su radnike kućama. U toku je proces izmjene radnih ugovora na skraćeno radno vrijeme. Država je stavila na raspolaganje velika sredstva kao pomoć firmama i nezaposlenima. Mnogi rade od kuće.

Naravno, ima i pozitivnih odjeka ove krize. Redukcija zagađenosti prirode dobro će doći. Već se može čuti i da ptice veselije pjevaju. Viđeni su delfini na obalama Italije gdje prije nisu plivali. Ja sam optimista i mišljenja sam da će biti i dobra iza ove kušnje, a uvijek će biti i negativnih primjera kao što je slučaj povećanja cijena određenih artikala, gdje se neki pokušavaju preko noći obogatiti. Naprimjer, dezinfekciona sredstva kojih je odmah u početku nestalo mogu se kupiti po deset puta većoj cijeni od one koja je bila prije desetak dana.

Zatvaranjem granica pokazalo se da je ipak sebični nacionalni interes veći od globalnog i univerzalnih vrijednosti altruizma i zajedništva. Svaka država bavi se sobom. Trenutno su Italija, Španija i Francuska najpogođenije zemlje krizom virusa. Evropska unija odvojila je budžet od 45 milijardi eura za borbu protiv suzbijanja krize, što nije za potcijeniti. Nadati se da će timovi eksperata koji danonoćno rade na otkrivanju lijeka za uništenje i usporavanje širenja virusa uskoro doći do rezultata.

STAV

 

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close