AktuelnoPozitivne pričeVijesti

Džemat “Ikre” gradi islamski centar u Minhenu, vrijednosti 4,5 miliona eura

Džemati širom bošnjačke dijaspore osim vjerske, često imaju ulogu čuvanja identiteta, bosanskog jezika i tradicije što je slučaj i sa Džematom “Ikre” iz Minhena koji obilježava petnaest godina uspješnog djelovanja.

Kako je u razgovoru za Anadoliju rekao glavni imam džemata “Ikre” Sulejmana ef. Čolakovića, on je osnovan 2004. godine s ciljem promovisanja islamskih, ličnih i kolektivnih vještina muslimana.

Ovaj džemat, naglasio je, je transparentna zajednica koja radi na očuvanju identiteta Bošnjaka koji žive u toj zemlji, ali istovremeno i na intenzivnom promovisanju i jačanju komunikacije, integracije i suradnje sa narodima drugih vjera i nacionalnosti.

Džemat velikog broja aktivnosti i projekata

– Svaki bošnjački džemat predstavlja jednu oazu domovine u dijaspori. Tako da, pored vjerskih aktivnosti, naše džematlije i posjetioci, kad dođu u naš džemat imaj osjećaj da su došli kući. Tu smo uvijek na usluzi našim građanima oko administrativnih stvari i integraciji u njemačko društvo, a u sklopu džemata djeluje i Tim domovina koji radi na projektima povezivanja dijaspore i domovine. Mnogobrojni projekti našeg humanitarnog tima upravo su usmjereni na pomoć dobrim projektima i onima kojima je pomoć potrebna u domovini, naglašava efendija Čolaković.

Kaže da se džemat trudi sarađivati sa ostalim džematima i udruženjima, ali i gradskim vlastima.

– Pored vlastitih aktivnosti i projekata veliki značaj dajemo saradnji sa drugima. Aktivni smo član krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Također, sastavni smo dio lokalne organizacije Medžlis Bavarske, udruženja svih bošnjačkih džemata u Bavarskoj s kojima održavano redovne kontakte, planiramo i provodimo zajedničke aktivnosti. Članovi smo Vijeća muslimana Minhena (Muslimrat München) – organizacije koja okuplja više od 60 džemata u Minhenu i predstavlja sponu sa gradom i vlastima kao i poveznicu između samih džemata (arapskih, turskih, albanskih, bosanskih). Imamo dobru saradnju i sa drugim nevladinim organizacijama kao što su Dobrovoljno vatrogasno društvo Minhen i Crveni krst Bavarske. Na osnovu dobre saradnje i integracije, prepoznati smo od strane vlasti sa posebnim statusom društveno korisnog udruženja, ističe efendija Čolaković.

Izgradnja Islamskog centra

Almir Botonjić, predsjednik džemata “Ikre” ističe da za petnaest godina postojanja taj džemat gradi sopstveni islamski centar u Minhenu, koji je poznat kao veoma zahtjevno područje kada je riječ o kupovini nekretnina.

– Od samih početaka i osnivanja džemata, projekat izgradnje/kupovine vlastitih prostorija za Islamski centar je uvijek bio aktuelan. Džemati u dijaspori imaju taj period nakon osnivanja, stasavanja i organizovanja stalnih vjerskih aktivnosti, da traže načina da kupe ili izgrade vlastite prostorije. Posjedovanje vlastitih prostorija znači sigurnost da ne možemo završiti na cesti ukoliko neki gazda odluči da iz bilo kojeg razloga svoj prostor iznajmi nekom drugom. Sigurnost u prostorijama znači i dalji kontinuitet u aktivnostima i njihovu expanziju i obogaćivanje. U novembru 2019. godine, 15 godina od osnivanja, naš džemat je napravio historijski iskorak i kupio vlastite prostorije. Situacija sa nekretninama u Minhenu je izrazito komplikovana i teška. Ako izuzmemo generalne probleme muslimana u Njemačkoj i Evropi, s jedne strane imamo problem nedostatka prostora, a s druge strane veliku potražnju. Dodamo li tome i činjenicu da se za ovakve tipove prostora koji bi odgovarali jednom islamskom centru “bore” i velike kompanije u Minhenu te da je cijena nekretnina u glavnom gradu Bavarske među najvišim u Njemačkoj i Evropi, jasno nam je da kupovina prostorija za džemat predstavlja veliki uspjeh i prekretnicu u našem radu i djelovanju, kaže Botonjić.

Skoro sva sredstva za projekat već prikupljena

Koliko je ovaj poduhvat zahtjevan govori i cijena ukupnog projekata koji iznosi čak 4,5 miliona eura. Uprkos izuzetno velikoj cifri džemat je na korak do ostvarenja svoga sna o čemu svjedoči da su već prikupili više od 88 posto potrebnih sredstava. Ono što se posebno ističe je snaga bosanskohercegovačke i bošnjačke dijaspore koja je svojim donacijama ubrzala proces prikupljanja sredstava.

– Ukupna cijena kupljene nekretnine je 4,5 miliona eura, s tim da smo uspjeli isposlovati odlične uvjete sa prodavačem da 10 posto cijene isplatimo odmah po potpisu ugovora, a preostalih 90 posto do sredine 2020. Kako je projekat kupovine vlastitih prostorija aktuelan od osnivanja džemata, već smo za tu namjenu imali prikupljeno dovoljno sredstava da možemo platiti prvih 10 posto, sigurno se upustiti u projekat i što više se aktivirati da do zakazanog roka isplatimo preostalih 90 posto. Vodeći se motivima transparentnosti i dostupnosti, napravili smo web stranicu za donacije preko koje je moguće na vrlo jednostavan način donirati za izgradnju Centra putem PayPal-a, kartica ili direktnim transferom na bankovni račun. Stranica na transparentan način prikazuje sve uplate, ukupan prikupljeni iznos kao i listu vakifa – onih velikih donatora sa donacijom većom od 1.000 eura, kaže Botonjić.

MojaBih

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close