AktuelnoSport

Ima li novih Ibiševića, Kolašinaca i Hajrovića u dijaspori? Na radaru su tri stopera – igraju u Rusiji, Švedskoj i Švicarskoj

Bosanskohercegovačka djeca rođena i odrasla van Bosne i Hercegovine dugo godina bila su temelj reprezentacije naše zemlje. Trenutno u dijaspori ističu se tri imena koja bi se u budućnosti mogla nametnuti za A reprezentaciju BiH.

Piše: Bojan Selesković, Reprezentacija.ba

Dennisa Hadžikadunića (21), Anela Ahmedhodžića (20) i Bećira Omeragića (18) povezuje to da svi igraju na poziciji stopera i da svi imaju mogućnost nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Tri spomenuta mlada fudbalera imaju potencijal da naprave dobru karijeru i igraju u velikim klubovima, a najvažnije je da na samom početku igračke karijere nastupaju standardno za seniorske timove trenutnih klubova u Rusiji, Švedskoj i Švicarskoj.

Dennis Hadžikadunić (21, stoper, Rostov)

Stoper Dennis Hadžikadunić ima 21 godinu i trenutni je član ruskog prvoligaša Rostova. Ovaj momak je 2013. godine bio na kampu “Otvorena vrata” u Skandinaviji, ali tada nije zadovoljio kriterije organizatora i selektora omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine. Ipak kasnije je napravio više milionski transfer kada je 2018. godine iz Malmoba prešao u ruski Rostov za dva miliona KM. Ranije jenastupao za Malmo i Trelleborg u Švedskoj. U tekućoj sezoni je odigrao ukupno 12 susreta za Rostov u svim takmičenjima, a u svakoj od posljednjih devet ligaških duela nastupio je od prve minute. Inače, Rostov je trećeplasirani tim ruske lige i do kraja sezone će se boriti za pozicije koje vode u Ligu šampiona. Što se tiče omladinskih selekcija Švedske, Dennis je ukupno odigrao 37 utakmica i aktuelni je član U21 Švedske. Prema našim informacijama Hadžikadunića kasnije nije niko kontaktirao iz FS BiH.

Anel Ahmedhodžić (20, stoper, Malmo)

Dvadesetogodišnji Anel Ahmedhodžić iza sebe ima jedan nastup za A reprezentaciju Švedske. Proteklu polusezonu je igrao na posudbi u danskoj ekipi Hobro IK (prva liga), da bi u januaru tekuće godine vratio u matični Malmo. Legendardni danski napadač Jon Dahl Thomasson je preuzeo Malmo prije dva mjeseca i odmah je pružio Ahmedhodžiću priliku u startnoj postavi što mu je ovaj vratio dobrim igrama na kojima je pokazao da definitivno ima “šlifa”. Između ostalog, potencijalni bh. reprezentativac dobio je povjerenje i u Europa Ligi gdje je odigrao dva veoma dobra susreta u 1/16 finala Europa lige protiv Wolfsburga. Prethodno je za Hobro ubilježio 19 nastupa u prvoj danskoj ligi te postigao jedan pogodak. Ahmedhodžić je jedan period u svojoj karijeri proveo i u Engleskoj, tačnije u Notthingam Forestu koji su ga prepoznali kao kalibar za Englesku gdje je bio od 2017. do 2019. godine. Anel je aktuelni član U21 Švedske, a za omladinske selekcije Švedske odigrao je ukupno čak 51 utakmicu. Upravo u U21 Švedskoj u stoperskom tandemu igra sa Dennisom Hadžikadunićem. Prema našim informacijama Ahmedhodžića nikada niko nije kontaktirao iz FS BiH, a moglo bi biti kasno jer je u januaru već odigrao 90 minuta za A reprezentaciju Švedske u prijateljskom susretu protiv Moldavije.

Bećir Omeragić

Bećir Omeragić (18, stoper, Zurich)

Talentovani Bećir je u januaru ove godine napunio 18 godina, ali je u tekućoj sezoni standardan u švicarskom prvoligašu Zurichu. Bećir je nedavno potpisao novi ugovor do 2023. godine sa Zurichom, iako je imao ponudu italijanskog giganta Milana. Jedan od najperspektivnijih mladih igrača u Švicarskoj je u sezni 2019. / 2020. odigrao 13 susreta u svim takmičenjima za Zurich. Nedavno je menadžer Nusret Jashari za talijanske medije da je Zvjezdan Misimović, kojemu je i Jashari ranije bio menadžer, kontaktirao Omeragića o mogućem igranju za Zmajeve u budućnosti. Ranije su švicarski mediji digli uzbunu kako će im BiH ukrasti Omeragića. Bećir trenutno igra za U19 Švicarsku, a do sada je odigrao 22 susreta za omladinske selekcije ove države. Kako je izjavio još uvijek je prerano da razmišlja za koju A reprezentaciju će nastupati.

(Reprezentacija.ba)

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close