AktuelnoNaše organizacije u dijasporiPozitivne priče

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji pomaže u borbi protiv virusa korona

Piše: Admir LISICA

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji Nermin Fazlagić ističe da je stanje u Italiji izuzetno loše, ali u velikoj mjeri zbog ponašanja društva koje upozorenja vlasti nisu shvatali ozbiljno na samom početku epidemije.

“Trenutno stanje u Italiji jako je loše, da ne kažem dramatično. Desetine hiljada zaraženih, na hiljade mrtvih, bolnice pretrpane, medicinsko osoblje preopterećeno i, kao što znate, cijela država u karanteni, čemu se stanovništvo teško prilagođava, tako da svakim danom ima na stotine prekršajnih prijava za sve one koji ne poštuju odredbe vlasti. Nažalost, veći broj stanovništva pokazao se nespremnim za vanredno stanje. Međutim, kako je vrijeme teklo, svakim je danom javnosti postajala sve jasnija ozbiljnost pandemije pa se ovih zadnjih dana uočila veća rigoroznost od strane vlasti. Izgleda da su napokon svi shvatili da nema više šale. Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji u ovoj situaciji, kao i sve druge zajednice, ali i kao cijela država općenito, morala je da zamrzne sve svoje aktivnosti za naredni period.

U tom smislu džume, klanjanje namaza u mesdžidu, mektepske aktivnosti, aktivnosti učenja ilahija i kasida s djecom, sve su zamrznute dok karantena ne bude zakonski prestala. Kao članovi italijanskog društva, od nas bi bilo neodgovorno da ne poštujemo zakone države u kojoj živimo, a to poštovanje zakona nam je i vjerska obaveza. U tom smislu, na tragu uputa izdatih od reisul-uleme, i mi smo našim džematlijama preporučili da je najbitnije u ovom momentu provesti vrijeme s familijom, s djecom, sa supružnikom, jer na kraju krajeva, zdrav džemat počiva na zdravim džematlijama i njihovim porodicama”, govori Fazlagić.

Svjesni situacije u kojoj se nalazi Italija, predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji uz kulturna društva i pojedince odlučili su se za pokretanje humanitarnih akcija u cilju pomaganja stanovnicima pogođenim virusom. Raman Kadrić, sekretar Islamske zajednice Bošnjaka, ističe da su se Bošnjaci stavili na raspolaganje vlastima i kriznim štabovima, a uz to su i pokrenuli akcije prikupljanja sredstava koje će preusmjeriti bolnicama i institucijama koje se bave preveniranjem daljeg širenja virusa korona.

“U regiji Lombardija, koja je najviše pogođena u Italiji s virusom korona, nalaze se gradovi Bresa i Bergamo. U ovim gradovima najveća je stopa smrtnosti uzrokovana ovim virusom. Kao građani ove države, stavili smo se na raspolaganje za bilo kakvu pomoć, a svakako svojom disciplinom također učestvujemo u kampanji suzbijanja virusa. U kontaktu smo i s našim konzulom u Milanu, s kojim često razgovaramo o trenutnoj situaciji. Ono što smo u ovom kriznom trenutku odmah uradili jeste sakupljanje pomoći bolnicama Esine i Lovere, u kojima su smješteni pacijenti oboljeli od korona-virusa. Zahvalni smo našim sugrađanima Bošnjacima koji su prepoznali značaj ove akcije, o čemu govori da smo u veoma kratkom roku sakupili čak 3.000 eura. Moram istaći da je ovu akciju pokrenuo Alen Mujagić, rodom iz Kosove kod Maglaja, inače ovdje poznati frizer koji je dao i lično značajan prilog. Ova akcija neće se završiti na 3.000 eura, a o tome govori trenutni sakupljeni iznos od 8.000 eura. Cilj je da sakupimo 10.000 eura, što mi sasvim sigurno kao zajednica možemo”, ističe Kadrić.

Ramiz Hozanović, jedan od osnivača Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji i blagajnik džemata Nur iz Verone, navodi da nema informacija o tome da je neko od naših građana u Italiji zaražen virusom korona, ali da to ne znači da Bošnjaci nisu izuzetno pogođeni trenutnim stanjem u Italiji.

“Još nemamo informaciju da je neko od naših građana zaražen virusom korona, što ne znači da nismo pogođeni kao zajednica. Naravno, svi smo pogođeni i na neki način trpimo zbog ovakvog stanja. Na prvom mjestu naši građani koji rade u medicinskoj struci, direktno rizikuju svoje živote da bi spasili život više. Isto tako, rizikuju da zaraze nekoga od svoje porodice u rijetkim trenucima odmora kojeg je svakako malo. Tu su i građani koji su se aktivirali u razne organizacije kao što su Crveni križ, Civilna zaštita, ili neka od nevladinih udruženja koja pomažu onoj najugroženijoj populaciji kao što su starci koji žive sami, a nemaju neku rodbinu da bi mogli za njih otići u supermarket, apoteku i slično.

Mi kao džemat Nur iz Verone pokrenuli smo akciju prikupljanja novčanih sredstava pod nazivom ‘Donacija protiv korona-virusa’, koja će trajati do kraja marta. Svaki donator može da predloži gdje donirati prikupljeni novac, naprimjer neka od bolnica, civilna zaštita, crveni križ ili bilo koja druga aktivna organizacija koja djeluje u ovom vanrednom stanju i onaj prijedlog koji dobije najviše glasova bit će ispoštovan. Normalno je da osjećamo u sebi neku potrebu da pokažemo koliko smo zahvalni Italiji i njenom narodu za sve ono što su učinili za nas pri dolasku u ovu zemlju, kao i za sve ono što su učinili za naš narod u domovini Bosni i Hercegovini tokom agresije na nju, ali i poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi Bošnjaci izuzetno znamo da cijenimo ono što se uradi za nas, pa tako i ovdje u prijateljskoj Italiji. Svjesni smo da ne možemo napraviti bolnice, ali svakako možemo sakupiti novac za maske, rukavice i druge izuzetno potrebne stvari”, konstatira Hozanović.

STAV

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close