AktuelnoNaše organizacije u dijasporiPozitivne priče

IZ Bošnjaka u Norveškoj kontinuirano ulaže u mlade u BiH

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj podjelila stipendije u vrijednosti od dva miliona norveških kruna (oko 400.000 KM).

Bošnjačka zajednica, odnosno Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj je jedna od najorganizovanijih i najbolje integrisanih naših zajednica u dijaspori.

IZ Bošnjaka u Norveškoj je organizovana korz devet džemata koji su centralizovani, tako da je uspostavljen jedinstven sistem rada imama i aktivnosti kroz džemate.

Njihov rad karakteriše niz projekata koji imaju višegodišnju tradiciju. Jedan od tih projekata je edukativna ekskurzija za mlade Bošnjake iz Norveške u Bosnu i Hercegovinu koja se organizuje već deset godina, a cilj ovog projekta je jače povezivanje mladih Bošnjaka iz Norveške sa domovinom.

Drugi projekat je dodjela stipendija za studente u BiH, a ta sredstva već 19. godina prikupljaju imami kroz džemate.

Stipendije studentima u BiH

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu 26.12.2019. godine je upriličena dodjela stipendija koje je obezbijedila Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj.

Svečanoj dodjeli stipendija prisustvovao je i Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za dijasporu, koji je ovom prilikom pohvalio rad i angažman IZ Bošnjaka u Norveškoj, predvođene glavnim imamom Senaid ef. Kobilicom.

„Bez obzira gdje se sutra nalazili i radili, morate imati obavezu da svojim marljivim i poštenim radom realizirate povjerenje stipenditora, te da kroz svoj radni angažman budete čestiti članovi IZ-e i da predstavljate stabilnost i budućnosnt Bosne i Hercegovine“, poručio je studentima Mensur ef. Pašalić.

Senaid ef. Kobilica je naglasio da Bošnjaci jako dobro razumiju važnost obrazovanja u današnjem vremenu.

“Nikada nije bilo upitno da li će ova akcija postati jedan kontinuirani projekat. Moramo gledati da smo informirani, da pratimo stanje i da svako od nas sa svoje strane učini onoliko koliko može, a siguran sam da naš narod koji živi van BiH može pomoći i može dati svoj doprinos”, kazao je Senaid ef. Kobilica.

Dodijeljene su stipendije u vrijednosti od 400 KM, a do sada je Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj podjelila stipendije u vrijednosti od dva miliona norveških kruna (oko 400.000 KM).

Koordinator ovog projekta je Derviš ef. Varešlija koji se prisutnima obratio na početku programa izrazivši duboku zahvalnost džematlijama IZ Bošnjaka u Norveškoj koji su svojim učešćem i finansijskom podrškom, prepoznali vrijednost stjecanja znanja i pomaganja na putu ispunjenja prvog kur’anskog imperativa, „Uči, čitaj u ime Gospodara svoga“.

Ovo je 19. po redu dodjela stipendija koju realizuje IZ Bošnjaka Norveške. Kroz ovaj vid podrške IZB u Norveškoj, na ime stipendija do sada je prikupljeno i podjeljeno oko dva miliona i stotinu hiljada norveških kruna, odnosno 210.000 eura, ili preko 400.000 KM.

stipendije20201

Znate li ko je Ševala Zildžić?

„Želim vam poručiti da se borite za svoja prava, ali nemojte nikada biti sebični, pomozite drugima gdje god imate priliku, a Allah, dž.š., će nagraditi vaš trud. Radite, učite, budite aktivni i korisni članovi svojih fakulteta i studentskih džemata, a rezultati će, ako Bog da, doći. Kako bih pojasnio da rezultati ne dolaze sami od sebe, ispričat ću vam priču o Ševali Zildžić.

Rodila se u porodici uglednog zanatlije Zildžića 1903. godine. U to vrijeme obrazovanje djevojčica bio je puka forma, svedena na nekoliko godina u osnovnoj djevojačkoj školi.

Znala je to Ševala bolje od ikoga. Znala je kakav je položaj žene, pogotovo položaj žene muslimanke na početku dvadesetog stoljeća ovdje na Balkanu. Uz podršku roditelja Ševala je završila osnovnu djevojačku školu i našla se ispred vrata Muške gimnazije u Sarajevu.

Bilo je to prije tačno 100 godina, 1919. a Muška gimnazija nije tek tako nosila to ime. Jer u tadašnjoj Kraljevini SHS više i visoko školovanje za žene je bilo misaona imenica. Sarajevo nije bilo izuzetak. I zamislite sad djevojčicu od 16 godina kako drhturi pred tim vratima škole koja je namjenjena samo za dječake. Je li odustala? Je li rekla šta ja tu mogu promjeniti? Nije odustala!

Prije stotinu godina, 1919. godine pokušava upisati Mušku gimnaziju, ali  školska uprava odbija njen zahtjev, ali Ševala, uz podršku roditelja, traži i dobiva dozvolu za školovanje od tadašnjeg reis-ul-uleme Džemaludina Čauševića.

Postala je prva muslimanka koja je pohađala školu sa dječacima, koji su je maltretirali i gađali kamenjem, pa ju je svakog dana otac u fijakeru odvozio i dovozio iz škole. Čitava porodica je bila meta osude okoline, pa tako njenoj majci Aiši trgovci nisu htjeli prodati namirnice jer joj kćerka ide u školu za dječake.

Međutim, nije je to pokolebalo, 1925. godine upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu, na kojem diplomira 1931. godine. Vijest o prvoj liječnici muslimanki odjeknula toliko daleko da ju je objavio i New York Times.

Ševala je posvetila životni vijek liječenju žena i djece, te suzbijanju zaraznih oboljenja. Preselila je na Ahiret 1978. godine. BH Pošta je 2002. godine izdala poštansku markicu sa njenim likom, a danas i jedna ulica u Sarajevu nosi njeno ime. Ševala nije odustala, pa vas molim da i vi budete ustrajni u borbi za kvalitetnije obrazovanje danas, kao što se Ševala borila prije stotinu godina.

Danas nam se servira priča kako je svagdje drugo bolje, nego ovdje u Bosni.

„Ko sam to ja?“ – kurs za 80 mladih iz bošnjačkih džemata

Pored navednih projekta IZ Bošnjaka u Norveškoj povremeno realizuje edukacije za mlade. U periodu od 11. do 13. oktobra 2019. u centru Stenbekk u blizini Sarpsborga održan je tradicionalni Kurs islama i kamp za mlade u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, pod vodstvom Aziz ef. Ahmedovića, imama u džematu Østfold. Kursu je prisustvovalo oko 80 mladih iz bošnjačkih džemata u Norveškoj.

Tokom trodnevnog druženja učesnici su imali priliku međusobno se upoznati, proširiti svoje znanje o identitetu, vrijednostima i osobinama vjernika, te upoznati uspješne mlade Bošnjake u Norveškoj. Od ove godine, u program Kursa islama za mlade u Norveškoj integrisane su ideje i elementi koje su predložili članovi Savjeta Mreže mladih u dijaspori na seminaru održanom krajem jula ove godine, na kojem su osmislili programske sadržaje za Mrežu mladih u dijaspori. Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj je prva prepoznala važnost i kvalitet ove inicijative mladih ljudi, te u svoj postojeći program Kursa islama uvrstila određene sadržaje.   Prvog dana kursa učesnicima je predstavljen program, te su kroz grupni rad pod nadzorom facilitatora razgovarali o islamskim vrijednostima. Facilitatori aktivnosti bili su imami Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj: Faruk ef. Terzić, Ibrahim ef. Šabić, Osman ef. Mehmedović, Edin ef. Mezit, Derviš ef. Varešlija, Ahmed ef. Modrić i muallima Velisa Salihović. Nakon predstavljanja rada u grupama nastavljeno je druženje u neformalnom ambijentu.

(Akos.ba)

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close