AktuelnoNaše organizacije u dijasporiVijesti

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: Olakšati dolazak dijaspore u domovinu

Prema nezvaničnim podacima, izvan granica Bosne i Hercegovine, u svijetu, danas živi više od dva miliona građana i građanki Bosne i Hercegovine i građana/građanki porijeklom iz Bosne i Hercegovine. U većini zemalja, posebno u Evropi, u kojima žive i rade građani/građanke iz Bosne i Hercegovine, narednih mjeseci nastupa vrijeme dječijih raspusta i godišnjih odmora. Veliki broj njih je proteklih godina godišnje odmore ili dio godišnjih odmora provodio u svojim rodnim krajevima, u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na još uvijek vanrednu situaciju zbog korona virusa, posebne mjere kontrole na granicama, u većini zemalja u kojima žive – i u domovini, jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja i na koje se traži odgovor u dijaspori BiH jeste: Može li se i kako do domovine, do Bosne i Hercegovine?

– U odnosu na broj stanovnika, BiH spada u zemlje s najvećim brojem svojih građana/građanki koji žive i rade u dijaspori. Bosna i Hercegovina može biti ponosna na svoju dijasporu. Građani i građanke BiH u dijaspori su veoma vezani/e za domovinu, što svakodnevno dokazuju. Većina građana/građanki BiH u dijaspori je tijelom u svijetu, a dušom i srcem u svojim rodnim krajevima u Bosni i Hercegovini. I protekla dva mjeseca dijaspora je s velikom pažnjom pratila situaciju i dešavanja u domovini. Vođeno je i vodi se niz akcija pomoći. Ponosni smo na poduzete mjere vlasti u domovini u borbi protiv pandemije zbog korona virusa koje su dale i daju dobre rezultate. Želja građana/građanki BiH u dijaspori za posjetom domovini i u vrijeme ovogodišnjih odmora je ogromna. Kakva je situacija na granicama, može li se i kako najlakše do Bosne i Hercegovine, mora li se po ulasku u BiH ići u izolaciju, upiti su koje najčešće dobijamo ovih dana, kažu u Savezu dopunskih škola BiH u dijaspori, sa sjedištem u Stuttgartu.

– S obzirom na to da većina zemalja već relaksira poduzete mjere zbog pandemije, mi u Savezu pozdravljamo i podržavamo inicijative koje su već pokrenute da se olakša dolazak građana/građanki BiH iz dijaspore u domovinu. Stoga apelujemo na nadležne u BiH da iznađu načina da se i na ovaj način ublaže posljedice korona krize i omogući olakšan dolazak i boravak građana/građanki BiH iz dijaspore u domovinu. Naravno, uz sve neophodne mjere zaštite, jer su zdravlje i životi ljudi najbitniji. Vezivanje građana/građanki BiH u dijaspori za domovinu, pa i u ovoj kriznoj situaciji, osim ekonomskog faktora nosi i niz drugih pozitivnih stvari poput održavanja rodbinskih i prijateljskih veza, razmjene znanja i iskustava, uređenja i upravljanja imovinom u domovini, novih poslovnih kontakata i slično, kaže Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH.

Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine sa sjedištem u SR Njemačkoj, u Stuttgartu, osnovan je 15. maja 2012. godine, na Osnivačkoj skupštini koja je održana u Stuttgartu, uz prisustvo 38 delegata/delegatkinja, predstavnika/predstavnica DKP-a BiH u SR Njemačkoj, predstavnika/predstavnica klubova, bosanskih dopunskih škola i bh. aktivista/aktivistkinja iz Njemačke.

Savez je registrovan u Sudu u Stuttgartu, dana 12. decembra 2012. godine, pod brojem: VR 721102.

Osnovni cilj osnivanja Saveza dopunskih škola BiH je podrška dopunskom obrazovanju na maternjim jezicima djece građana/građanki iz BiH ili porijeklom iz BiH u dijaspori, očuvanje maternjih jezika i kulture kod građana/građanki BiH koji žive u svijetu, podrška njihovoj integraciji u nova društva, borba protiv asimilacije i njegovanje veza sa domovinom – Bosnom i Hercegovinom.

Ovim ciljevima podređene su sve aktivnosti Saveza.

MojaBih

Preporučeni članci

Back to top button
Close