AktuelnoVijesti

Od 1. januara 2020. godine u Norveškoj dozvoljeno posjedovanje dvojnog državljanstva

Odlične vijesti za pripadnike bošnjačke dijaspore u Norveškoj

Vlada Norveške će od 1. januara 2020. godine dozvoliti dvojno državljanstvo. To znači da se strani državljani koji ispunjavaju potrebne uslove mogu prijaviti bez potrebe da se odreknu postojećih pasoša ili državljanstva.
Isto tako,

Norvežani će moći podnijeti zahtjev za državljanstvo u drugim zemljama, a da se ne odreknu svog norveškog državljanstva.

“Omogućavanjem dvojnog državljanstva osigurat ćemo da norveški zakon prati razvoj u globaliziranom svijetu u kojem sve veći broj ljudi ima neku vezu s više zemalja“, kazao je novinarima norveški ministar za obrazovanje i integracije Jan Tore Sanner. Norveški parlament, Stortinget, prošle godine je usvojio prijedlog zakona o dozvoli dvojnog državljanstva.

Uz to, Norvežanima koji su se ranije odrekli državljanstva kako bi uzeli državljanstvo u drugim zemljama imati će mogućnost za povrat norveškog državljanstva. Ova odluka znači da će desetine hiljada građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji posjeduju državljanstvo Kraljevine Norveške, moći posjedovati i državljanstvo domovine Bosne i Hercegovine.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close