AktuelnoNaše organizacije u dijaspori

Podrška nastavnicima i učenicima pri online nastavi u BiH i dijaspori

Zbog novonastale situacije koja se odnosi na sprečavanje širenja bolesti nastale koronavirusom (COVID-19), u Bosni i Hercegovini su, kao i u brojnim drugim zemljama, donesene naredbe o obustavi nastave u predškolskim, osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama. Nastava se odvija na daljinu (online) pa je u takvim uslovima nastavnicima i učenicima potrebna dodatna pomoć i podrška.

Nevladina organizacija ‘’Centar za obrazovne inicijative Step by Step’’, koja promoviše obrazovnu filozofiju usmjerenu na dijete i prava sve djece na kvalitetan odgoj i obrazovanje, utemeljeno na vrijednostima demokratije i otvorenog društva na području cijele BiH, izdaje različite publikacije u oblasti odgoja i obrazovanja za različite skupine profesionalaca, od predškolskih odgajatelja, učitelja osnovnih škola, pedagoga i drugih edukatora, kao i roditelja i drugih neprofesionalaca.

Ova organizacija u vrijeme epidemije koronavirusa nudi dodatnu podršku nastavnicima i učenicima za uspješnije odvijanje online nastave. Putem njihove ranije uspostavljene ‘’Zajednice inovativnih nastavnika’’ na ovoj web platformi moguće je preuzeti materijale koji će pomoći nastavnicima i učenicima u BiH, ali i u dijaspori.

image
Online nastava/ Pixabay

Materijali su dostupni ovdje i ovdje.

Za one koji žele postati članovi ‘’Zajednice inovativnih nastavnika’’, mogu se besplatno registrovati na pomenutom portalu kako bi imali neograničen pristup svim resursima. Također, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je na svojoj službenoj web stranici objavilo da je UNICEF u BiH na svojoj web stranici pripremio i objavio besplatna digitalna sredstva za učenje na daljinu sa mnogo korisnog sadržaja kako za djecu predškolskog doba i učenike osnovnih i srednjih škola, tako i za nastavnike i druge stručnjake u obrazovanju.

Radi se o neformalnom kurikulumu, a dostupni sadržaji su na engleskom jeziku. Iako dostupni sadržaji nisu na jezicima poučavanja, odnosno službenim jezicima u BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke smatra da će biti korisni mnogim nastavnicima, ali i učenicima koji vladaju engleskim jezikom.

Na ovom linku može se pronaći navedeni sadržaj.

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close