AktuelnoDogađajiNaše organizacije u dijaspori

Promocija Bosne u Velikoj Britaniji: Otkriven mural u Bosanskoj kući u Birminghamu

Uprostorijama Bosanske kuće oktriven je Mural, kao rezultat saradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Svečano su ga otkrili gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, Dr. Azmi Waqar OBE, njegova ekselencija Vanja FIlipović i predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić.

Mural je naslikao izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed, koja je nakon radionice sa učenicima Bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciiju za mural. Zajedničkim snagama su osmislili nacrt, te ga je David svojim talentom uspio oživjeti. Širina murala je 6 metara, a visina 3 metra.

U nastavku možete pročitati tekst umjetnika Davida, koji objašnjava svoju inspiraciju za Mural.

image
Uzorak bosanskog ćilima/ BH UK Network

“Mural je proslava bh. identiteta i namijenjen je obogaćivanju prostora svojim bogatstvom boja, zvucima plesa, pjesme i smijeha koje sam doživio u Bosanskoj kući. Počeo sam sa uzorkom, gledajući slike sarajevskih ćilima i dućana s tepisima. Prepoznatljive šeme boja tkanina (posebno crvene, narandžaste i zelene) pokrenule su nagon boja u meni kao mehanizam za obogaćivanje, ukrašavanje i prenošenje radosti.

Plesači i harmonikaši su spona sa osmanskim uticajem u Bosni, ali također i podsjećaju da je identitet zaštićen i njegovan prenošenjem tradicija, poput plesa Kolo, s generacije na generaciju. Bosanska kuća je prostor u kojem se to događa.

image
Čovjek koji maše podsjeća nas da će svako ko uđe u Bosansku kuću biti dobrodošao/ BH UK Network

Djeca promatraju i uče, i upravo su oni oslikani na muralu jer su djeca budućnost Bosne i Hercegovine te Velike Britanije.
Dva dvorca, Srebrenik Kula i Stari dvorac Ključ, pozadina su murala.

Dvorac u žutom, blizu grada Srebrenik, rodni je grad prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Dvorac obojen plavom bojom završio je eru srednjovjekovne bosanske države predajom kralja Stjepana Tomaševića.

image
Cvijet Srebrenice/ BH UK Network

Iznad vrata su slike sa Stećaka (monumentalni srednjovjekovni nadgrobni spomenici povezani sa sektom Bogumila) koji su razbacani po Bosni i Hercegovini. Čovjek koji maše iznad vrata podsjeća nas da će svako ko uđe u Bosansku kuću biti dobrodošao.

Dvorci su obojeni bojama bh. zastave, a zvijezde zastave zamijenjene su cvijetom Srebrenice – simbolom sjećanja na genocid u Srebrenici. Tokom pet dana u julu 1995. godine, više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana ubijeno je od strane srpskih snaga i pokopano u masovne grobnice.

Bijela latica predstavlja nevinost žrtava, a zeleni centar predstavlja nadu za pravdu. Nacrtao sam cvijeće kao da puše na vjetru, poput behara.”

Izvor: BH UK Network

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close