AktuelnoPozitivne pričeVijesti

Ramazan u dijaspori: Uskoro ponovno obavljanje namaza u džamijama u Hrvatskoj i Sloveniji

Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji objavio je jučer uputstvo o ponovnom obavljanju vjerskih obreda u džamijama i mesdžidima u Sloveniji, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 4. maja, saopćila je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Naime, Islamska zajednica u Sloveniji je 13. marta obustavila obavljanje zajedničkog namaza i drugih vjerskih aktivnosti u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana i drugim vjerskim objektima širom Slovenije u vlasništvu Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te su od tada namaze obavljali samo imami bez prisustva vjernika.

Nakon što je jučer razmatrao mogućnost ponovnog izvođenja vjerskih obreda u MKC Ljubljana i ostalim mesdžidima u Sloveniji, Mešihat Islamske zajednice je usvojio odluku kojom se dozvoljava (ponovno) postepeno izvođenje vjerskih obreda u svim objektima koji su u vlasništvu IZ-e. Ova odluka stupa na snagu od ponedjeljka, 4. maja 2020. godine, uz primjenu određenih pravila.

Džuma i teravih-namaz u Hrvatskoj

Džamije i mesdžidi u Hrvatskoj se djelimično otvaraju za obavljanje ovih namaza od sljedećeg petka, 8. maja.

Kako je objavljeno na stranici Islamske zajednice u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju mjera po pitanju ograničenja okupljanja. Stoga je epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdala preporuke kod organiziranja okupljanja u džamijama i mesdžidima.

Prilikom okupljanja u džamijama/mesdžidima obavezno je ispuniti ove uvjete.

MojaBih

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close