AktuelnoDogađajiPozitivne pričeVijesti

Šta je potrebno da naša domovina zabilježi bolji, jači i brži ekonomski rast?

Bosna i Hercegovina u zadnjim godinama bilježi blagi rast BDP-a. Međutim, razvoj iz mnogo razloga, nije još uvijek na dovoljno jakom nivou kako bi građani na vlastitoj koži osjetili napredak. Šta je potrebno da naša domovina zabilježi bolji, jači i brži ekonomski rast? Povećanje izvoza! Bosna i Hercegovina je prirodno, zaista, bogata država. Umjesto što izvozimo vodu iz susjednih nam država, potrebno je domaću vodu, koje ne nedostaje, izvoziti u druge države.

Nije u pitanju samo bh. voda, već i ostali proizvodi iz Bosne i Hercegovine. Povećanje izvoza stvara radna mjesta, a politika koja je bazirana na izvozu može garantovati maloj državi ekonomski i privredni rast. To, zapravo, znači i porast BDP-a.

Domaća firma iz Janje „Bosnor d.o.o.“ predstavlja dobar primjer izvoza građevinskog materijala za Norvešku. U posljednje dvije godine ova firma bilježi povećan izvoz, a građevinski materijal se koristi za izgradnju objekata u Norveškoj. Vrijednost izvoza prve pošiljke je čak 10 miliona norveških kruna, a vlasnici firme se nadaju da je ovo samo početak poslovne aktivnosti u Kraljevini Norveškoj.

Šta nam donosi uspjeh firme „Bosnor d.o.o.“? S obzirom da je ova firma napravila dobre temelje za međunarodnu saradnju, njena iskustva donose nam znanje o novim tehnološkim dostignućima, proizvodima, uslugama, te globalnim strategijama stranih kompanija. U isto vrijeme, povećava se konkurentnost domaćih proizvoda na stranom tržištu. Kao potvrdu ovih podataka donosimo izjavu direktora „Bosnor-a“ Amela Šabanovića koj kaže da će uskoro njegova firma početi praviti dijelove za montažne kuće koje će ponuditi za norveško tržište.

U jednom od intervjua za Intelektualno.com (http://intelektualno.com/ambasador-makarevic-za-intelektualno-com-u-norveskoj-je-vise-obrazovanih-nasih-ljudi-nego-norvezana/) ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj dr. Nedim Makarević najavio je jači izvoz građevinskog materijala iz domovine za Norvešku. Dr. Makarević je za medije objasnio veliko zadovoljstvo urađenim na ovom polju i uspjehom firme iz Janje, te dodao da bh. poduzetnici mogu biti jako konkurentni na Zapadu. Dodao je kako je građevinski sektor samo početak, a da je naredni korak jačati i širiti sofisticiranije segmente privrede kao što je IT sektor. Na kraju, dr. Makarević je najavio bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sa Ministarstvom Kraljevine Norveške, a jedna od tema će biti olakšavanje administrativnih uvjeta prilikom apliciranja bh. radnika za rad u ovoj državi.

Nadamo se da će primjer ove firme kao i aktivnosti ambasadora Makarevića poslužiti kao dobar primjer ostalim poduzetnicima i ambasadorima kako se radi na ekonomskom jačanju Bosne i Hercegovine. Najavljeno je da će firma „Bosnor“ ponuditi dijelove montažnih kućica za strano tržište. U prethodnom periodu dosta čest slučaj je bio da Bosna i Hercegovina prodaje rudna bogatstva za strano tržište. Država koja bi kupila rudu bi od iste napravila jedan kvalitetan proizvod, te ga prodavala nama za mnogo veću cijenu. Na nama je da se radno osposobimo, te da od naše rude pravimo naše proizvode koje ćemo potom plasirati na strano tržište.

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

Dijaspora.org

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close