AktuelnoPozitivne pričeVijesti

Velika Britanija: Online komemoracija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Ove godine obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici, kada je 1995. pobijeno više od 8.000 Bošnjaka. Jedan dio preživjelih žrtava vratio se u Srebrenicu, drugi dio rasut je širom svijeta. Svi su godinama tražili i mnogi još uvijek traže svoje voljene ubijene u julu 1995. godine. Godinama Bošnjaci svakog 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopavaju identificirane žrtve genocida.

Organizacije “Remembering Srebrenica” i “BH UK Network” su posljednjih mjeseci uveliko sarađivali vezano za organizovanje centralne komemoracije obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se trebala održati u julu, u londonskoj katedrali svetog Pavla. Među potvrđenim govornicima bili su i predsjednik Bosne i Hercegovine i Reis Islamske zajednice BiH, kao i visoki članovi britanske vlade.

Nažalost, uslijed pandemije Covid-19, centralna komemoracija je odgođena do sljedeće godine, jer je prioritet dobrobit gostiju i govornika tokom ove krize.

– Iako je ova vijest bila široko očekivana nakon poduzetih mjera socijalnog distanciranja u Velikoj Britaniji, ipak je razočaravajuće što ovu značajnu godišnjicu nećemo uspjeti obilježiti onako kako smo se nadali, poručili su iz BH UK Networka.

Ova godina je postala drugačija za mnoge ljude širom svijeta, te smo se morali naučiti i prilagoditi novonastalim okolnostima. U skladu s tim, održat će se historijska internetska komemoracija u subotu navečer, 11. jula 2020. godine a povodom Dana sjećanja na Srebrenicu. Događaj će biti emitovan na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će video svjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnosti.

– Nadamo se da ćete nam se pridružiti ovoj važnoj komemoraciji i ohrabriti vašu familiju i prijatelje da i oni gledaju, i po mogućnosti učestvuju, dodali su.

Virtualni muzej

Remembering Srebrenica će kreirati virtualni muzej koji će milionima ljudi širom svijeta omogućiti da čuju o ličnim pričama iz rata i genocida u Bosni. Internetski muzej bit će “otvoren” tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u sklopu obilježavanja 25. godišnjice. Molimo pripadnike bh. zajednice u Velikoj Britaniji i širom svijeta da budu dio komemoracije slanjem kratke priče, zajedno sa slikom ličnog predmeta ili značajnim sjećanjem na razdoblje rata ili izbjegličkog perioda objašnjavajući značenje predmeta i sjećanja. Cilj je osigurati platformu za preživjele kako ne bi samo podijelili dio njihove lične priče, već spomen na one koji više nisu s nama.

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close