AktuelnoPozitivne pričeSport

Životna priča Amera Didića fudbalera FC Edmontona

Put Amera Didića ka kanadskoj nogometnoj reprezentaciji počeo je u Bosni, s nekoliko obilaznica.

Porodica Didić izbjegla je rat u Bosni i stigla u Kanadu kad je Amer imao jednu godinu. Njegov otac, pilot helikoptera, radio je razne poslove od Domina do Walmarta kako prehranio suprugu i dvoje djece.

“Ovdje smo stigli bez ičega”, rekao je Didić, govireći o svojoj porodici, koja je najprije stigal u Surrey, B.C., prije nego što se preselila u Edmonton. Danas Didićev otac ponovo leti, a transport polarnih medvjeda natrag u njihovo prirodno stanište samo je jedna od dužnosti pilota komercijalnih helikoptera ovih dana.

Kanadski selektor John Herdman pozvao je 24-godišnjeg centra FC Edmonton-a na obračun CONCACAF-ove Lige nacija protiv Sjedinjenih Američkih Država na BMO stadionu. To je drugi poziv za Didića, koji je također bio dio kanadskog kampa Octavija Zambrana prije prijateljskog susreta sa Jamajkom u septembru 2017. godine.

“Amer je oduvijek bio nevjerojatno ponizan. Mislim da je to zbog njegove pozadine i nevjerovatno je marljiv”, rekao je nogometni trener univerziteta Baker Nate Houser. “Nikada nije bio iznad ikoga od svojih saigrača ili tima. On je stvarno neko za koga bi željeli da uspije.”

“Kada pogledaš njegove fizičke predispozicije, njegove tehničke sposobnosti, način na koji vodi loptu, prima loptu….. Imao sam sreću da mnogi drugi ljudi nisu mogli vidjeti ono što on posjeduje iznutra…“ Houser je rekao da mu je trebalo “tri minute” da uoči talenat kod Didića, koji je u to vrijeme bio dio FC Edmonton akademije. Didić je rekao da mu je trebalo “dvije minute” da prihvati Baker univerzitet.

Didićev privi trener bio je njegov otac i on se rado sjeća tog perioda. U Bekeru je postigao 28 golova u 84 utakmice uprkos tome što je trajno premješten iz veznog reda na poziciju štopera.

Didiću je ponuđena proba sa Swope Park Rangersima, podružnicom USL Sporting Kansas Cityja. Marc Dos Santos, koji je sada trener Whitecaps-a u Vancouveru, bio je u to vrijeme zadužen za Swope Park. Didic je nastavio sa 32 nastupa za Rangerse tokom svoje prve proesionalne sezone 2016. godine, zaradivši USL All-League First Team priznanje, nakon što se šest puta pojavio u USL-ovom timu kola.

Nakod kvalitetnih partija Didić je potpisao za Sporting Kansas City 2017. godine, kao prvi muški igrač Univerziteta Baker koji se pridružio MLS timu. Kansas City nije iskoristio opciju produženja ugovora nakon jedne sezone, 2018. godine, pa je Didić, nakon sedam godina provedenih u području Kansas Cityja, potpisao sa San Antonio FC iz USL lige. To se nije pokazalo kao dobar potez i dva mjeseca kasnije napušta San Antonio da se  pridruži FC Edmontonu.

Njegov uspjeh u Edmontonu i poziv reprezentacije došao je u godinu u kojoj je pretrpio povredu prepona. Izvan terena postao je daidža, ali to slavlje umanjila je vijest o bolesti njegove sestre sa kojom je jako blizak.

Za Dijaspora.org piše: Faris Marukić

 

Tagovi

Preporučeni članci

Back to top button
Close